Motrenii vor avea o Alee a Liliacului europeană

Prima lucrare pe infrastructură realizată cu fonduri de la Banca Mondială prin Agenţia Română pentru Dezvoltarea Durabilă a Zonelor Industriale, a fost demarată la Motru, odată cu semnarea contractului de asistenţă tehnică şi execuţie a lucrărilor din proiectul „Reabilitare Aleea Liliacului”. Agenţia, condusă de motreanul Marcel Hoară, a reuşit deja finanţarea acoperirii a 23 de blocuri din cel de-al doilea municipiu al judeţului şi primeşte în continuare solicitări de acest fel de la locuitorii comunităţii gorjene. 

 Proiectul „Aleea Liliacului” face parte din programul „Infrastructură municipală”, realizîndu-se cu bani nerambursabili prin instituţia română finanţatoare şi a fost ales după consultări repetate cu reprezentanţi ai comunităţii în aşa fel încât priorităţile au putut fi definite chiar de către cetăţeni. Marcel Hoară, preşedintele agenţiei, a precizat că procedurile pentru demararea proiectului au fost mult întârziate de neglijenţa celor puşi să sprijine investiţiile cu fonduri nerambursabile în timpul guvernării trecute PSD-PNL, care şi-au înţeles rolul exact pe dos, judecând după cum şi-au făcut treaba. Totuşi, şeful agenţiei a remarcat conlucrarea pe care instituţia sa o are de ani buni cu administraţia locală din Motru, colaborare de care nici un edil nu s-ar fi putut lipsi având în vedere că agenţia condusă de către tânărul democrat-liberal este cel mai mare finanţator de până acum al reconstrucţiei şi reabilitării municipiului. 
 În virtutea acestei cooperări deosebit de favorabile oraşului dintre ARDDZI şi primăria Motru, Marcel Hoară a solicitat intervenţia primarului Dorin Hanu pentru revizuirea poziţiei deputatului PSD Victor Ponta faţă de judeţul pe care îl reprezintă în Parlament, în sensul de a înceta să se opună procesului de reformă, Ponta făcându-se remarcat inclusiv prin încercarea de a pune piedici acestui program. Societatea comercială SC Romstrade SA va realiza proiectul de la Motru, în valoare de peste 1.100.000 lei fără TVA, iar M. Hoară i-a avertizat pe reprezentanţii acesteia că „va fi nu cu ochii în patru, ci chiar în şase asupra lor”, având în vedere că „regina străzilor din Motru”, aşa cum este firma catalogată de presă, şi-a permis de multe ori să încalce termenele sau să nu realizeze lucrările la standardele de calitate aprobate în proiecte.  

Deci... se poate!

 Una peste alta, motrenii vor avea o zonă cu adevărat europeană în viitoarea Alee a Liliacului. Lăţimea aleii va creşte de la 4 la 7 m, cu trotuare de 1,5 m, asfaltul va fi turnat în două straturi pe o fundaţie solidă, va fi refăcut iluminatul public cu lămpi electrice pe mercur şi sodiu şi vor fi create încă 300 de locuri de parcare. Un comitet din care fac parte doi cetăţeni ai oraşului şi un reprezentant al primăriei vor verifica zilnic stadiul în care se lucrează la reconstrucţia zonei, iar constatările lor vor fi luate în considerare la plata constructorului. Sistemul face parte din modalităţile de examinare a felului în care sunt folosite fondurile Băncii Mondiale destinate realizării acestor proiecte. 
 Prezent la semnarea contractului, subprefectul Marcel Romanescu a apreciat că „Motrul a dat pe metru pătrat cei mai importanţi oameni pe care îi are Gorjul la nivel naţional”. Marcel Hoară este unul dintre aceştia, alături de cei doi tineri parlamentari de Gorj cu „buletin de Motru”, care, deşi în vacanţă parlamentară, s-au aflat ieri alături de cetăţeni şi oficialităţile locale la Casa Multiculturală din Motru. 
Deputatul Severus Militaru, cunoscut pentru insistenţa cu care solicită primăriilor realizarea de proiecte pe banii oferiţi de Uniunea Europeană, a declarat că speră ca „Aleea Liliacului” să fie pentru primăria de la Motru un exemplu că se poate, astfel încât oraşul să beneficieze şi de alte lucrări cu fonduri nerambursabile. El a asigurat administraţia locală că va continua să-şi ofere sprijinul pentru punerea în practică a tuturor proiectelor gândite pentru comunitate. Demararea proiectului „Aleea Liliacului” este, consideră şi senatorul Ion Ruşeţ, un veritabil pas înainte în dezvoltarea unei politici strict în interesul comunităţilor locale, dat fiind faptul că la Motru dezacordurile politice au fost lăsate de o parte cu această ocazie, iar oamenii de decizie, indiferent de culoarea politică, s-au pus împreună în slujba cetăţeanului. 


Vizualizări: 169

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: