Şova îl dă pe Ciurel pe mâna parchetului
Ministrul Transporturilor Dan Şova a depus plângere penală in rem pentru licitaţia de transport al cărbunelui organizată de CE Oltenia, unde diferenţa între preţurile solicitate a fost minimă, şi afirmă că procedura trebuie reluată întrucât au fost depuse doar două oferte. Şova nu este străin de mineritul din Gorj sau de directorul Laurenţiu Ciurel, din companiile energetice câştigând milioane de euro prin contracte de avocatură.
Partenerul de afaceri al lui Victor Ponta la complexurile din Gorj, ministrul Dan Şova, a depus plângere penală şi cere reluarea licitaţiei de transport a cărbunelui de la CE Oltenia. "Nu se poate declara un câştigător, condiţia din caietul de sarcini era să fie trei oferte, ori au existat numai două. Va trebui s-o reia", a declarat ministrul Transporturilor.
O licitaţie penală
Surse din Complexul Energetic Oltenia au declarat la 23 mai pentru Mediafax că o asociere din care face parte Grup Feroviar Român (GFR) a solicitat suma de 255 milioane lei la această licitaţie, iar CFR Marfă a cerut 256 milioane lei. Ofertele depuse de CFR Marfă şi asocierea formată din GFR, companie controlată de omul de afaceri Gruia Stoica, Unifertrans şi Servtrans Invest, au fost acceptate pentru faza finală a procedurii de selecţie. Reamintim că Gruia Stoica a fost arestat la prima licitaţie de transport cărbune din acest an, procurorii DNA susţinând că acesta a oferit trei milioane de euro pentru a afla oferta CFR Marfă, astfel încât să vină cu un preţ puţin mai mic. CFR Marfă a solicitat ulterior anularea licitaţiei, iar CNSC a suspendat procesul de achiziţie. CFR Marfă riscă să se închidă dacă pierde contractul de transport cărbune cu CE Oltenia, iar cel puţin 3.000 de salariaţi ar rămâne pe drumuri. Licitaţia a fost programată iniţial pentru luna ianuarie, când CE Oltenia a transmis invitaţii de participare către CFR Marfă, GFR şi alte trei societăţi. Valoarea contractului pentru trei ani era de 473 milioane de lei (peste 100 milioane euro), iar acordul urma să intre în vigoare în 1 aprilie 2014. Licitaţia a fost însă amânată după ce Gruia Stoica a fost reţinut de DNA, fiind urmărit penal pentru cumpărare de influenţă. Stoica i-ar fi promis avocatului Doru Boştină suma de 3 milioane de euro pentru a afla preţul cerut de CFR Marfă la licitaţia pentru transportul cărbunelui. Drept urmare, Gruia Stoica este în arest la domiciliu din 9 mai, când instanţa supremă i-a înlocuit măsura arestului preventiv.