Vine bacul pentru peste 4500 de absolvenți gorjeni
Câteva mii de tineri din județ care au reușit să finalizeze studiile liceale vor trece prin emoțiile examenului de maturitate. Profesorii din ţară ameninţă cu boicotarea examenului de Bacalaureat, refuzând să facă parte din comisii, nemulţumiţi fiind de sumele cu care sunt plătiţi. Profesorii de la Gorj nu sunt dispuşi să facă această aroganţă, spun sindicaliştii din învăţământ, considerând că dascălii sunt prea laşi, preferând să nu-i supere pe mari-marii Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Gorj, care oricum le-ar găsi înlocuitori.
Un număr de 4502 absolvenți de liceu din județul Gorj s-au înscris la Inspectoratul Școlar Județean pentru susținerea examenelor de Bacalaureat. Conform inspectorului școlar general Ion Ișfan, 3674 dintre cei înscriși provin din promoția curentă, alți 828 de absolvenți terminând liceul în anii trecuți, ei încercând acum să promoveze examenele respective.
Bacalaureatul va fi organizat la nivelul județului Gorj în 17 centre de examinare, corectarea lucrărilor urmând să se facă în alte trei centre. Absolvenții de liceu vor susține examenele în perioada 7 iunie – 4 iulie, pe 7 iulie urmând să fie afișate primele rezultate. Acestea vor putea fi contestate în aceeași zi, într-un interval de patru ore de la afișare, după care, pe 11 iulie ar urma să fie afișate rezultatele finale.
Profesorii, plătiţi ca la adunat de prune
Examenul de Bacalaureat este în pericol din cauza sumelor cu care sunt plătiţi profesorii din comisiile de examen, conform celor declarate de Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ. Potrivit federaţiei, citată de publicaţia Hotnews.ro, tot mai multe cadre didactice refuză să facă parte din comisiile de examen, „deoarece sunt plătite cu sume derizorii, iar responsabilitatea este foarte mare”. Anul trecut, un profesor a primit 19 lei/zi pentru asistenţă şi trei lei pentru o lucrare corectată.
Sindicaliştii din Gorj sunt de părere că nu se pune problema ca profesorii să boicoteze examenul de bacalaureat pe acest considerent. „Ca întotdeauna, banii sunt puţini dar eu nu cred că cineva va boicota Bacalaureatul. Nu-i văd atât de revoluţionari şi atât de hotărâţi să-şi apere drepturile. Sau dacă fac unul sau doi acest lucru, inspectoratul are comisie de rezervă. Sunt oameni care, ştiţi cum e, mai e o titularizare, mai e una, mai e alta. Dacă ar fi cu simţ civic şi ar lua o hotărâre ar fi ok, dar nu cred. Ne-au luat ei 25% şi nu a reacţionat nimeni”, a declarat Florinela Ponta, preşedintele Sindicatului Liber din Învăţământ (SLI) Târgu Jiu.
În astfel de condiţii, este lesne de înţeles de ce marea majoritate a celor care fac parte din comisiile de la alegeri sunt profesori. La alegerile din luna mai, un membru de comisie a primit 174 lei pentru o zi de muncă.