Situația bolilor din minerit, pe masa ministrului Muncii

Parlamentarii gorjeni și directorii Complexului Energetic Oltenia se vor întâlni, joi, cu ministrul Muncii. Întâlnirea a fost obținută de sindicalistul Nicu Bunoaica. Acesta vrea să convingă ministrul că minerii trebuie să iasă la pensie mai devreme din cauza condițiilor grele în care lucrează și a bolilor pe care le dobândesc la locul de muncă.

Nicu Bunoaica spune că a invitat toți parlamentarii gorjeni, indiferent de partidul din care provin, să ia parte la discuțiile cu ministrul Muncii.

Va duce pe masa demnitarului documente cu situația bolilor de care suferă minerii. “Am invitat de la PSD pe domnii Florin Cârciumaru și Mihai Weber, de la PNL, de la ALDE, USR, de peste tot. Minerii lucrează în condiții inumane și merită să iasă la pensie mai devreme față de acum. Merită și ei un an - doi de pensie liniștiți. Voi duce situația cu câți oameni au murit de cancer. În 2017, au fost 7 oameni numai de la Lupoaia care au murit de cancer. Mi-e groază să nu fie radiații de uraniu. Toți mor de cancer la plămâni. Mulți fac și infecții la gât. Și eu am fost operat la gât. Doresc reducerea vârstei de pensionare”, ne-a declarat Bunoaica.

Fără alți sindicaliști

Cât îi privește pe sindicaliști, aceștia nu au fost invitați la dezbaterea din București: „Nu găsesc sindicaliști pe care să-i iau cu mine la întâlnire. Toți sunt oamenii administrației. Atât timp cât ești angajat pe salariu baban, pe banii administrației, nu cred că te interesează de nea Gheorghe din carieră, care merge prin nămol chiar dacă are tijă în picior și tot merge la muncă”.

La discuții, Bunoaica l-a chemat și pe directorul CEO. Spune că o șansă pentru întinerirea forței de muncă este să fie aduși ucenici în cariere.

Compania poate fi sprijinită de stat să-i formeze și să-i plătească. „Este invitat și domnul Sorin Boza. Să vină toți și să-și asume ce facem prin comisii. Ne dorim să reducem vârsta de pensionare și să aduce ucenici la CEO. Statul alocă niște fonduri și omul acela poate să învețe o meserie la locul de muncă, alături de un sudor, un lăcătuș mecanic, un excavatorist. Îl folosim pe banii statului și apoi îl trecem pe banii noștri. Compania nu va plăti 3 ani decât echipamente și prime. Le vor mai trebui ani de zile să învețe dacă aduc copii care termină școlile profesionale”, a conchis Bunoaica.

Vizualizări: 2,838

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: