Sindicatul lui Marciuc: “Acesta poate fi testul final pentru mișcarea sindicală”

Declarațiile unor lideri sindicali, cum că majorările salariale obținute în urma grevei minerilor ar trebui să fie date și personalului TESA, au înfuriat pesonalul muncitor. Simțind această tensiune, Sindicatul Mine Energie Jilț-Turceni a reaționat, susținând că, în această fază a negocierilor, trebuie date doar majorările salariale promise în urma grevei minerilor.

Sindicatul Mine Energie Jilt-Turceni este reprezentat în comisia de negociere de Adrian Marciuc - titular; Petre Mămăliga- secretariat; Emil Fica - înlocuitor;
Ion Păducel- înlocuitor. Sindicatul a dat un comunicat în care îi face inconștienți pe cei care susțin că trebuie acordare majorări salariale și pentru TESA. În comunicat este criticată “poziția publică a unor lideri de sindicat, membri în comisia de negociere, care, sub o formă sau alta, conștienți sau mai degrabă inconștienți, creează tensiuni care nu-și au rostul”.

Sindicatul lui Marciuc susține că majorările salariale trebuie acordate în producție, așa cum s-a promis pentru stingerea protestului. “Pentru a evita eventuale neplăceri, sporul de producție în cuantumurile stabilite trebuie acordat celor care sunt implicați direct (sectoarele de producție) sau indirect (mentenanță - ateliere, secții, asecări, vulcanizare etc.) în aceasta activitate”.

Primul care a vorbit despre necesitatea acordării unor majorări salariale și pentru TESA a fost Eugen Iovan, președintele Sindicatului Energia Turceni. Ulterior, și Nicu Bunoaica, lider sindical la Lupoaia, a spus că și salariile de la TESA ar trebui mărite măcar cu rata inflației.

Sindicatul lui Marciuc avertizează însă în comunicatul de presă că, dacă nu se ține cont de unele nemulțumiri din zona de producție, ar putea fi sfârșitul mișcării sindicale. “Ca reprezentanți sindicali, trebuie să avem în vedere că atât salariații din producție, cât și cei din segmentul TESA și operativ, sunt membri de sindicat și trebuie reprezentați nediscriminatoriu, însă în acest moment neajunsurile exprimate prin protest au fost ale salariaților din producție, care au avut anumite puncte de vedere, de care trebuie ținut cont. Cu tot respectul față de membrii de sindicat pe care-i reprezentăm, trebuie să fim cerebrali și, în ceasul al 12-lea, să conștientizăm că acesta poate fi testul final pentru mișcarea sindicală din CEO”, se arată în comunicat.

Pe paginile de socializare, minerii se îndeamnă unii pe alții să se retragă din sindicate, câtă vreme și-au obținut singuri drepturile salariale prin grevă spontană. Pe de altă parte, este anunțată apariția altor sindicate, nemulțumirile oamenilor fiind mai degrabă la adresa actualilor lideri sindicali, nu neapărat la ideea de sindicat.

Vizualizări: 5,793

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: