Sinistrații de la Novaci, supăraţi şi că le-au fost furate pădurile

Vestea că Ministerul Mediului a descoperit că în zona Novaci –Polovragi câteva firme au exploatat ilegal zeci de mii de metri cubi de lemn și astfel ar fi fost generate inundațiile de la începutul lunii nu i-a lăsat indiferenți pe cei care au trecut prin clipe de coșmar atunci când apele le-au luat agoniseala de-o viață. Oamenii spun că doar acum s-au oprit camioanele din cărat buștenii de pe Valea Gilortului, viiturile rupând drumurile, lor nefiindu-le permis însă să își ia lemne pentru foc nici măcar din albia râului care, între timp, a revenit la normal, putând fi trecut lejer la pas.

Verginica Blescău de abia trăgea ieri după ea un amărât de cărucior în care stivuise cu grijă 2-3 brațe de lemne. La cei aproape 70 de ani ai săi femeia inspiră milă pentru oricine o vede de la distanță târând căruciorul hârbuit după ea. Pentru cine are ocazia să mai și intre în vorbă cu ea necazurile din viața acesteia sunt devoalate repede. „Nu văd maică! Nu văd deloc, că de asta am și bastonul acesta, ca să pipăi pământul cu el și să nu cad în râu. Sunt operată de la genunchi până la burtă, am astmă și nu am ce să mănânc. Mor de foame în căsuța în care stau, dar nu mă ajută nimeni. Sunt atâtea lemne pe aici și nu ne-au lăsat să luăm. De abia am pus și eu în cărucior așa cum am putut și mă duc cu ele acasă”, spunea bătrâna în timp ce trăgea de cărucior pe drumul pe care, până mai ieri, tirurile cu bușteni numai că nu treceau încolonate la cât de mult s-a tăiat din pădurile din zonă.

Au auzit de ajutoare doar la televizor

Până la ruperea barajului de pe Valea Gilortului, lângă microhidrocentrală funcționau gaterele unei firme private care debita într-una buștenii din munte. Irina Mailat, femeia căreia apa i-a distrus toată casa, lăsând-o sub cerul liber doar cu papucii din picioare și cu o fată de 12 ani, spune că o obște privată din zonă le-ar fi comunicat sinistraților că nu au voie să ia lemne din albia Gilortului întrucât ar fi proprietatea sa, lemnele urmând să fie recuperate pe parcurs. „Eu păzeam buștenii pe aici și ce lemnărie era pe aici…S-a tăiat totul, ne-au ras pădurile de pe munte și uite că acum a venit apa peste noi. Eu am rămas fără casă, iar ei fără lemne, dar nici pe noi nu ne lasă să le luăm din râu că au zis de la obște că sunt ale lor. Adică mie nu mi-au dat nimic, doar prefectul Văcaru m-a ajutat cu ce a putut și dumnealui, iar ei vin cu lucruri de genul ăsta. Am primit o păturică și o saltea, plus niște conserve, ca ajutoare, în rest nimic, nimic, și vine toamna acuși. Au trimis cei de la Dinamo mașina cu apă, noi nu avem ce bea, dar apa nu știm unde a ajuns”, spune Irina Mailat.

Tot Gilortul le asigură hrana

sinistratii_papa_peste_2Femeia nu e singura sinistrată care e nemulțumită de „ajutorul” primit de la autorități. În cealaltă parte a orașului, la Pociovaliște, unde viitura a izbit cu putere, Ioana Lascău și-a văzut o casă dărâmată complet, cea a rudelor din apropiere fiind acum în plin proces de uscare, după ce din ea au fost scoase tonele de nisip și apă. Nepoții săi au prins ieri câțiva pești din Gilort pentru a avea ce pune pe masă, femeia spunând că acum autoritățile nu mai trec pe acolo nici măcar când vin jurnaliștii pentru câte un reportaj. „Vă jur că după ce ați plecat cu aparatele de aici nici să ne mai dea o sticlă de apă nu au mai trecut. Stau desculță, mâncăm ce apucăm și ne descurcăm cum putem. Nu au venit să întrebe dacă proștii ăia din apă mai trăiesc, dacă le mai trebuie ceva, nimic, nimic, nimic… Am zis să mai și tăcem că poate ne facem rău singuri, dar văd că e mai rău decât ne așteptam noi și nu mai știm ce să facem pentru a schimba lucrurile. Poate măcar așa mai vine vreunul pe la noi și ne-o întreba ce nevoi mai avem că vine acuși toamna și o să fie și mai greu”, spune femeia.

Vizualizări: 228

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: