Containere pentru colectarea de haine vechi la Târgu Jiu
Francezii din Forbach, localitate înfrăţită cu oraşul Târgu Jiu, vor să implementeze la nivelul municipiului un proiect care la ei a dat roade. Este vorba despre înfiinţarea unei întreprinderi pentru recuperarea hainelor vechi. În acest sens, au adus la Târgu Jiu containere pentru colectarea selectivă a articolelor de îmbrăcăminte, încălţăminte şi accesorii uzate. Ba mai mult, intenţionează ca anul viitor să ducă în Franţa, la specializare, o echipă formată din 5-10 târgujienii care apoi să se ocupe de dezvoltarea proiectului la nivel de municipiu. Autorităţile locale spun că odată cu înfiinţarea întreprinderii se vor înfiinţa foarte multe locuri de muncă.
O delegaţie franceză s-a întâlnit ieri cu autorităţile locale în vederea semnării unui protocol de colaborare care vizează implementarea unui sistem de colectare selectivă a hainelor vechi. Primele două containere aduse de francezi au fost deja amplasate în zona Panduraş şi la târgul de haine second. Alte două containere urmează să ajungă la Târgu Jiu săptămâna viitoare. Reprezentanţii comunităţii Emmaus Forbach intenţionează ca pe viitor să deschidă o întreprindere de recuperarea textilelor. „În Franţa au fost amplasate 17.000 de containere de acest gen. Textilele donate de cetăţeni vor fi selectate şi reciclate pentru ca 90% dintre ele să fie recuperate. Prima parte din ceea ce va fi selectat va pleca spre Africa sau spre alte zone nevoiaşe, o altă parte se va vinde în magazine la preţuri foarte mici, iar din resturile rezultate în urma selectării textilelor se va crea un material izolator ce va fi folosit în construcţii, precum şi brichete de paleţi. În anul următor vom constitui o echipă formată din 5-10 persoane care va merge la specializare în Franţa, pentru ca pe viitor să înfiinţăm o întreprindere pentru a crea locuri de muncă”, a declarat Jean Claude Dunkhorst, preşedintele comunităţii Emmaus Forbach.
Autorităţile locale cred că acest proiect se va dezvolta foarte bine la nivel de municipiu. „Proiectul va funcţiona pentru că cetăţenii municipiului Târgu Jiu aruncă îmbrăcăminte. Donaţiile de îmbrăcăminte, încălţăminte şi articole textile vor fi triate. Înfiinţarea unei întreprinderii ar crea foarte multe locuri de muncă. Pentru aceasta va fi nevoie de o suprafaţă de 2000-3000 mp, teren pe care Primăria Târgu Jiu îl va pune la dispoziţie fără nici un fel problemă”, a declarat Aurel Popescu, viceprimarul municipiului Târgu Jiu.
PROIECTE
Pe lângă înfiinţarea unei întreprinderi pentru recuperarea hainelor vechi, colaborarea cu francezii mai vizează şi alte proiecte. Este vorba despre participarea unor artişti locali alături de artişti din Forbach la un proiect „Arta străzii”, precum şi despre formarea şi pregătirea unui grup de studiu pe tema primului război mondial.