Singurul expert pe structura clădirilor are 80 de ani. Primar din Gorj: Până te apuci de lucrări e posibil să moară expertul

Singurul expert în structurile clădirilor, de la nivelul judeţului Gorj, are peste 80 de ani. Situaţia este asemănătoare în mai multe judeţe din ţară.

 

În cadrul unui interviu la Radio Infinit, primarul comunei Roşia de Amaradia, Liviu Cotojman, şi-a expirmat opinia cu privire la capacitatea echipelor trimise de Prefectură de a lua o decizie după evaluarea clădirilor: „Prefectul dă o dispoziţie şi întocmeşte o comisie care să identifice pagubele. Specialiştii respectivi nu sunt atât de buni, precum cei care lucrează în privat. Sunt angajaţii Prefecturii, nu au avut până acum cazuri de genul ăsta. Eu zic că nu sunt în măsură să ia anumite decizii, că nu au aparatură".

 ”S-a format o tagmă de experți de 70 de ani plus, la nivel național. Nu se organizează concursuri pentru autorizarea altora. Nu au interes să bage oameni mai tineri acolo pentru a lua ei banii”, a adăugat primarul oraşului Târgu-Cărbuneşti, Dănuţ Birău.

Liviu Cotojman a povestit una dintre experienţele sale, în momentul în care a avut un proiect care viza reabilitarea primăriei: „Am avut, la un moment dat, reabilitarea şi consolidarea sediului primăriei. A trebuit să fac o expertiză. A venit expertul, l-am urcat pe scară în podul instituției și de-abia l-am mai coborât, pentru că era supraponderal și de vârstă înaintată. Nu avem tineri cu mobilitate. De asemenea, în momentul în care se constată că o clădire are nevoie de expertiză, trebuie căutat un expert care nu există, care are, după cum am menţionat, 80 de ani şi e supraponderal. Îl comandăm astăzi şi ne trezim că vine peste un an jumate. Peste un an jumate dă o soluţie, până semnează hârtiile mai trece un an”.

Aceeaşi idee a susţinut-o si Dănuţ Birău:„ Sunt lucrări pe situații de urgență pe care le faci la trei ani după ce s-au constatat pagubele respective. E posibil să moară expertul. Din momentul în care tu pui documentaţia, ca sa ai finanţare pentru un proiect şi până în momentul în care te apuci trec câte 2-3 ani. Dacă săracul om are peste 80 de ani în momentul în care tu ai făcut documentaţia, peste 2 ani este posibil să nu mai trăiască. Şi rămâi în pom".

Pentru evaluarea pagubelor înregistrate în judeţul Gorj, după cutremurele de săptămâna trecută, au fost chemaţi doi experţi de la Bucureşti.

Vizualizări: 3,122

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: