Experţi de la Bucureşti, sosiţi la Târgu Jiu pentru evaluarea clădirilor afectate
Doi experţi de la Bucureşti au ajuns, în cursul zilei de ieri, în municipiul Târgu Jiu. Aceştia vor evalua 13 clădiri din judeţul Gorj, care au fost afectate de cutremurele înregistrate săptămâna trecută.
În urma discuţiei pe care a purtat-o cu premierul României, senatorul Ion Iordache i-a cerut acestuia sprijinul pentru gestionarea situaţiei din judeţul nostru: „Premierul Nicolae Ciucă ne-a promis evaluarea clădirilor care sunt afectate. Din câte înțeleg au și fost trimiși doi experți, care lucrează în momentul de față în Târgu Jiu, la clădiri. Vedem dacă este nevoie şi în alte localități, pentru că trebuie făcută, în primul, această expertiză și se întocmește dosarul de pagube pentru a putea solicita de la guvern ajutor de reabilitare a clădirilor. Chiar în momentul acesta, primul ministru a anunțat că a dispus înființarea unei comisii formată din experţi și din responsabili în domeniul respectiv, care vor lua legătura cu autoritățile din județ să coordoneze cât mai bine această perioadă. De asemenea, eu am discutat cu o parte dintre primari și le-am spus același lucru: să se bazeze pe susținerea noastră, să țină legătura cu oamenii și să facă documentațiile necesare pentru a putea fi promovate la nivel de guvern”, a declarat senatorul Ion Iordache, într-un interviu la Radio Infinit.
Cei doi experţi vor efectua un raport al celor 13 clădiri grav afectate, urmând să se tragă concluziile cu privire la acestea: „În momentul de față, avem doi experți care au venit de la Universitatea Tehnică de Construcție București. Așa cum am spus, noi am făcut apel la Ministerul Dezvoltării și la Ministerul Culturii încă de zilele trecute pentru că în Gorj nu avem decât un singur expert tehnic structurist. Este vorba de domnul Banciu. Am primit ajutor, au venit încă de ieri după amiază acești doi experți care vor face o evaluare preliminară a clădirilor mai grav afectate, pentru a vedea exact care este starea lor. În funcție de asta, o să întocmim și actele pe circuitul legal pentru a vedea care sunt măsurile care se vor lua. Avem cred că aproximativ 13 clădiri din municipiul Târgu Jiu și din județ sunt mai grav afectate, vorbim aici de Palatul administrativ, corpul vechi al Colegiului „Tudor Vladimirescu”, cele două biserici de la Parâng și de pe calea Eroilor, școala și biserica de la Arcani, vorbim la Runcu de o școală și de o biserică, vorbim la Tismana de şcoala de la Celei şi de Liceul Tehnologic de la Tismana. Până în momentul de față, 107 de imobile au fost inspectate vizual. În cazul blocurilor și la partea de case individuale de locuit nu a fost afectată structura de rezistenţă. În momentul de față, încercăm să facem o evaluare a pagubelor din cadrul celor 13 clădiri menţionate, dar trebuie să avem exact opinia experţilor. Să vedem, de exemplu, la Arcani. Cum bine știți, biserica este foarte afectată. Vrem să vedem o opinie, dacă mai poate fi consolidată sau este nevoie de demolare pentru a construi una nouă”, a transmis prefectul judeţului Gorj, Cristina Cilibiu.