Sindicatul lui Bunoaica, pus să plătească greva minerilor

Întorsătură incredibilă în procesul dintre Complexul Energetic Oltenia și Sindicatul Solidaritatea 2013. Curtea de Apel Craiova a decis, miercuri, că sindicatul lui Nicu Bunoaica, de la Cariera Lupoaia, este bun de plată pentru greva de la sfârșitul anului 2018, declarată ilegală în instanță. Și asta după ce Tribunalul Gorj a respins acțiunea CE Oltenia. Compania a făcut apel și a avut câștig de cauză.

Sindicatul va trebui să achite peste 30 de mii de lei, sentința fiind definitivă. „Admite apelul. Schimbă sentinţa în sensul că admite în parte acţiunea. Obligă pârâtul să plătească reclamantului suma de 36.341,55 lei, reprezentând prejudiciu. Obligă pârâtul la plata sumei de 750 lei către reclamantă, reprezentând cheltuieli de judecată, stabilite în conformitate cu art. 453 alin.52 C.Pr.Civilă. Definitivă”, se arată în minuta sentinței.

Procesul a fost deschis pe rolul Tribunalului Gorj, în vara lui 2019. În motivarea cererii, CE Oltenia a arătat că, în data de 29.11.2018, activitatea în cadrul Carierei Lupoaia a fost întreruptă, „un număr de 132 de salariați manifestându-se prin vociferări, agitație, exprimarea zgomotoasă a nemulțumirilor, perturbând întreaga activitate a carierei”. Greva a fost declarată ilegală în instanță.

Administrația a dorit să demonstreze că Sindicatul Solidaritatea 2013 a fost inițiatorul protestului ilegal. Liderul de sindicat Nicu Bunoaica le-a spus însă judecătorilor că a fost o acțiune spontană, „o mișcare de manifestare a nemulțumirilor salariaților”, care s-a stins după câteva ore, nefiind vorba de o grevă în sensul legii Dialogului Social. 

În schimb, compania a susținut că a avut de suferit de pe urma grevei, prejudiciul fiind estimat la aproape 100 de mii de lei. „S-au avut în vedere următoarele determinări: profitul nerealizat aferent cantității de lignit nelivrate - 36.341,55 lei, cheltuielile cu personalul ce nu a prestat activitate  - 51,677,00 lei, astfel că efortul financiar aferent opririi activității din cauza grevei a fost de 96.861,75 lei”, potrivit datelor din dosar.

Bunoaica a susținut că prejudiciul  este „unul nereal și fictiv”, pentru că au fost doar două ore de protest, neparticipând toți salariații de la cele trei schimburi. În plus, protestul a fost declanșat abia atunci când salariații de la secția concasare-livrări au fost înștiințați că vor fi nevoiți să lucreze în zilele de Crăciun și Revelion fără a primi o bonificație suplimentară.

„Acest prejudiciu a fost determinat de întreruperea activității atât a personalului carierei, cât și a utilajelor pe care aceștia le deserveau. Având în vedere care este specificul activității desfășurate, se poate constata că întreruperea neautorizată a funcționării unor linii tehnologice are consecințe mult mai complexe decât în alt sector de activitate”, a motivat compania.

La dosarul cauzei a fost depusă situația nominală cu salariații care au fost pontați în ziua respectivă și care nu au desfășurat activitate din cauza greviștilor, fiind indicate totodată și secțiile în care aceștia își desfășurau activitatea.

La Tribunalul Gorj, acțiunea în răspundere patrimonială a fost respinsă, compania nereușind să dovedească că în toate secțiile activitatea ar fi încetat din cauza celor 132 de salariați aflați în grevă. Surpriza a venit de la Curtea de Apel Craiova, care a reținut doar capătul de cerere privind „profitul nerealizat aferent cantității de lignit nelivrate”.

Galerie foto


Vizualizări: 4,072

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: