Sindicatele din Jilţ condiţionează biletele de tratament de adeziuni

Mai mulţi angajaţi de la Cariera Jilţ reclamă faptul că li se resping cererile pentru un bilet de tratament dacă nu îşi scriu adeziunea la sindicatul condus de Adrian Marciuc. În alte zone din CE Oltenia se întâmplă un alt fenomen. Oamenii sunt convinşi că trebuie să organizeze alegeri pentru desemnarea unui reprezentant al salariaţilor. În ultimele zile circulă un zvon potrivit căruia nu vor avea loc nici un fel de negocieri deoarece CE Oltenia nu mai poate suporta nicio cheltuială în plus pentru cei 19 mii de angajaţi. Cert este că nici salariaţii nu mai pot suporta tăieri ale veniturilor.

Sindicatele încă pot influenţa acordarea unui bilet de tratament. Asta o arată o situaţie confirmată de un angajat de la Cariera Jilţ. El a fost îndrumat să ceară un bilet de tratament la sindicatul de la Jilţ. „Am auzit că ei se ocupă cu biletele astea. Lucrez de 25 de ani la Jilţ şi de 5 ani nu am mai luat un bilet. Voiam şi eu un bilet de tratament. Mi-a spus să vin cu adeziune. Domnul Petre Mămăligă. La dumnealui am fost“, a declarat Ovidiu Militaru, angajat la Jilţ. Acesta nu este membru la vreun sindicat din companie. El spune că pentru bilet ar fi trebuit să-şi facă adeziune „la Federaţia Univers“, adică la sindicatul Mine Energie Jilţ Turceni.

Prim-vicepreşedintele Sindicatului Salariaţilor din CE Oltenia, Bogdan Bejenaru, susţine însă că astfel de solicitări vin chiar şi de la directorul carierei, Viorel Vulpe. „Oamenii au fost la directorul Vulpe şi la cei care nu sunt înscrişi la sindicatul lor de acolo nu le sunt aprobate cererile de bilete de odihnă şi tratament. Trebuie să semneze adeziune şi după aia le dă bilet“, spune Bejenaru. Sindicatul pe care-l conduce are la Jilţ circa 40 de membri.

Protocol pentru bilete

Directorul Viorel Vulpe nu a putut fi contactat telefonic însă este de menţionat faptul că acesta a semnat în martie un protocol cu Sindicatul Mine Energie Jilţ Turceni prin care se decide cum vor fi acordate biletele odihnă sau de tratament, dar mai ales cui vor fi date. Protocolul a fost semnat în perioada în care managerul CE Oltenia, Laurenţiu Ciurel, spunea că sindicatele nu vor mai avea influenţă în acordarea biletelor de vacanţă. Biletele de odihnă şi tratament sunt acordate prin Contractul colectiv de muncă şi nici un salariat din CE Oltenia nu trebuie să fie membru de sindicat pentru a primi această facilitate, aşa cum reiese din acest protocol. „Sumele repartizate în Bugetul de Venituri şi Cheltuieli (BVC) pentru achiziţia biletelor de odihnă şi tratament se vor împărţi la numărul total al salariaţilor din cadrul unităţii şi se vor înmulţi cu numărul membrilor de sindicat ai fiecărei organizaţii sindicale şi cu numărul de salariaţi nesindicalizaţi, rezultând sumele de care vor beneficia pentru achiziţia biletelor de odihnă sau tratament salariaţii aflaţi în situaţiile mai sus enunţate“, se arată în protocolul semnat de sindicalistul Adrian Marciuc şi directorul Viorel Vulpe. Ca urmare, membrii de la sindicatul condus de Adrian Marciuc sunt cei care au primit cele mai multe bilete.

Vizualizări: 203

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: