Sindicaliștii din Gorj, discuții cu liderii PSD privind soarta CE Oltenia

Mai mulți lideri de sindicat din minerit s-au întâlnit, joi, cu președintele Consiliului Județean Gorj, Cosmin Popescu, și parlamentari de Gorj să facă o listă de propuneri pentru Guvern. Mai exact, aceștia vor să fie aduse modificări la proiectul de ordonanță de urgență prin care se urmărește închiderea capacităților pe cărbune până în 2030. Discuțiile au început cu lideri PSD, în zilele următoare urmând să aibă discuții cu cei de la PNL. 

Liderul Sindicatului Mine Energie Oltenia, Gabriel Căldărușe, a declarat că se dorește prelungirea perioadei de existență pentru Complexul Energetic Oltenia și ca grupurile pe cărbune să nu fie scoase din funcțiune definitiv.

În plus, susține sindicalistul, toată lumea este deranjată de exprimarea "închiderea definitivă și ireversibilă" notată în proiectul de ordonanță care pune lacătul pe mineritul din Gorj. "A fost o primă întâlnire. Urmează să aibă loc și altele. Am căzut totuși la un acord, să transmitem să nu fie închisă nicio capacitate de producție decât când sunt realizate celelte capacități, grupurile pe gaz, care trebuie făcute la termenele prevăzute. Dacă nu, să mergem în continuare cu grupurile pe cărbune. Trebuie negociat un pachet social care este foarte important pentru salariații pe care îi reprezentăm. Ne dorim, de asemenea, să dispară din acel proiect de ordonanță acea expresie care deranjează pe absolut toata lumea în ce privește dezafectarea aceea definitivă și ireversibilă", ne-a declarat Gabriel Căldărușe, președintele Sindicatului Mine Energie Oltenia.

Seria întâlnirilor va continua și în zilele următoare. La final, lista de propuneri va fi trimisă la București "sau vom merge noi la București", a mai punctat Căldărușe. "E vorba de siguranța sistemului energetic românesc. Oricine conștientizează ca fără producția de energie pe cărbune care să funcționeze în bază, cu fotovoltaicele nu rezolvă problema. Trebuie o energie pe care să te poți baza. Astăzi (n.r. joi), am discutat cu autorități județene, parlamentari. Mâine (n.r. vineri), ne întâlnim cu PNL și alți parlamentari, să continuăm discutiile. Sper, ca până joi, aceste propuneri să fie trimise la București. Dacă nu, vom ajunge noi la București. Sperăm să nu fie nevoie de alte demersuri. Decizia nu o iau de unul singur. Vedem dacă grupul care merge la Bucuresti va fi unul mic sau mai mare", ne-a mai spus Gabriel Căldărușe.

Și Nelu Roșca s-a regăsit printre sindicaliștii prezenți la discuții. "S-a luat în discuție proiectul de ordonanță. S-au facut propuneri pentru prelungirea perioadei de existență a companiei. Discuțiile vor continua și, la final, vom face și declarații", a comentat, pe scurt, și Nelu Roșca, liderul Sindicatului Liber Roșiuța.

Ce prevede ordonanța

Proiectul de ordonanță de urgență prevede închiderea capacităților pe cărbune până în 2030. “Prin proiectul de act normativ se stabilește ca încetarea producerii energiei electrice pe bază de lignit și huilă, să se realizeze până la data de 31 decembrie 2030, prin retragerea din exploatare și închiderea definitivă și ireversibilă a capacității energetice totale instalate pe bază de lignit și huilă, de 4.920 MW”, se mai arată în proiectul de OUG.

Acum câteva zile, liderul FNME, Dumitru Pârvulescu, a vorbit despre o ”scrisoare” pe care ar trebui să o facă sindicatele și politicienii, pentru modificarea ordonanței. 

Vizualizări: 2,694

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: