Sindicaliştii din CEO cer sprijinul parlamentarilor
Mai mulți sindicaliști de la Termocentrala Rovinari vor înmâna parlamentarilor de Gorj un Memorandum pentru sprijinirea şi salvarea CEO. „Am cerut o întrevedere cu toți parlamentarii de Gorj pentru a le expune o seamă de probleme cu care se confruntă compania noastră si care, credem noi, pot fi rezolvate, în special, cu sprijin politic“, susține Doru Crăete, el menționând că prima întâlnire va avea loc vineri, cu liberalul Dan Vîlceanu, iar joia viitoare cu senatorul Scarlat Iriza.
Printre punctele atinse în acest document se numără implementarea Planului Național de Investiții, CEO fiind și acum în așteptarea unor sume de bani. Sindicaliştii mai cer ca societatea să primească statutul de mare consumator de energie. Ei mai atrag atenția asupra creanțelor, care se apropie de 1.000 de milioane de lei, dar și asupra lipsa rezervei de capacitate. „Credem că ar fi normală o reglementare prin care compania să beneficieze de plata unei anumite rezerve de capacitate ca «rezervă terţiară lentă», fapt ce ar permite companiei acoperirea unei părţi din cheltuielile cu menţinerea în rezervă a grupurilor la care se apelează, mai ales, atunci când în sistemul energetic din România apar vârfuri de consum, în special în verile secetoase şi în iernile geroase“, se arată în memorandumul energeticienilor.
Plata apei folosite de către termocentralele din Complexul Energetic Oltenia este o altă problemă ridicată de sindicate, de ani de zile. Exproprierile, un alt subiect. Situaţia activelor neperformante este o altă problemă semnalată de sindicate. Ei cer o ordonanță de urgență, „care să permită eliminarea din patrimoniul Complexului Energetic Oltenia a tuturor activelor – vetre de sat, şcoli, alimentări cu apă, biserici, drumuri, etc.,- înregistrate în capitalul social al companiei la o valoare de 67 milioane RON, ceea ce reprezintă aproximativ 1% din capitalul social al companiei şi pentru care se plătesc taxe şi impozite de peste 1 milion de euro anual. Acestea ar trebui, de drept să aparţină comunităţilor locale“. Modernizarea grupului 3 Turceni este o altă cerință.
Sindicatele mai afirmă că ultimele concedieri colective au dus la reducerea specialiștilor din minerit și energie: „Vă rugăm să vă gândiţi la o prevedere legislativă care să asigure protecţie socială eventualului personal disponibilizat după anul 2019“.
Liderii de sindicat au mai cerut promovarea unui proiect de lege care să prevadă reducerea vârstei de pensionare pentru personalul direct productiv din minerit si energie termo, având în vedere condiţiile de muncă.