Sindicaliştii de la Rovinari i-au spus "PA" lui Scrădeanu din cauza lui Ciurel

Membrii Sindicatului Liber Energia Rovinari au decis prin referendum să se desprindă din Federaţia Naţională "Energetica", în fruntea căreia se află Ion Pisc Scrădeanu, urmând ca la toamnă să adere, cel mai probabil, la Federaţia Naţională Mine Energie, condusă de Marin Condescu. Decizia este luată pe fondul reintegrării Termoservului în Complexul Energetic, dar şi a susţinerii pe care Scrădeanu i-a acordat-o şi i-o mai acordă încă lui Laurenţiu Ciurel, spre nemulţumirea sindicaliştilor.
 Plătitorii cotizaţiei de 2 lei de membru de sindicat către Federaţia condusă la nivel naţional de Ion Pisc Scrădeanu au decis acum să schimbe macazul. Oamenii par să se fi săturat de cel care, teoretic, în ultimii ani ar fi trebuit să le reprezinte interesele, sindicalistul şef fiind acuzat de "blat" făcut cu fostul director general Laurenţiu Ciurel, cu care este şi rudă. Liderul sindical Constantin Mitrescu afirmă că din cei 2060 de membri ai Sindicatului Liber Energia Rovinari un număr de 1400 au fost la serviciu în perioada referendumului, 75,6% dintre aceştia votând pentru ieşirea din Federaţia Naţională "Energetica". Procentul este destul de mare şi arată cât de mult a fost iubit Scrădeanu în ultima vreme pe moşia moşului său Ciurel. 
 Mitrescu spune că votul de acum a fost generat de nemulţumirile pe care le au sindicaliştii faţă de Ion Pisc Scrădeanu. "Domnul Scrădeanu a încetat să mai fie liderul nostru sindical din 2008 încoace. Când era director general Laurenţiu Ciurel, cu care este rudă, l-a susţinut pe acesta atunci când a vrut să nu ne mai dea unele drepturi şi de asta noi am şi pierdut unele prime care ni se cuveneau. Acum dumnealui nu a susţinut nici procesul de internalizare a societăţilor de tip Termoserv în structura complexurilor energetice, deşi oamenii vroiau aşa ceva. Vă daţi seama că oamenii şi-au dat seama că dumnealui nu mai e cu noi şi de asta acum au votat pentru ieşirea din sindicatul dumnealui", spune Constantin Mitrescu.

 Pisc se desparte de sindicalişti şi nu se dezice de Ciurel

 Liderul sindical Ion Pisc Scrădeanu nu e de acord cu auzaţiile formulate la adresa sa şi îl contrazice pe Mitrescu. El declară că reintegrarea societăţilor de tip Termoserv în complexurile energetice i se datorează lui, acesta susţinând că plecarea sindicatului de la Rovinari din Federaţia Energetica nu are legătură cu primele acordate membrilor. În ceea ce-l priveşte pe moşul Ciurel, Scrădeanu îi dă acestuia un cec în alb, un calificativ excepţional şi un sprijin pe care fostul moşier nu l-a primit nici măcar de la liberalii care l-au pus în funcţie în 2007 şi l-au lăsat apoi să îşi facă de cap prin unitate.
 "Sunt acte adiţionale la contractele de muncă prin care e clar că unele sporuri erau incluse în salariul de bază şi nu puteam să mint în instanţă. Oamenii au câştigat procesele intentate atunci administraţiei, au luat câte 70-80 de milioane de lei şi au băgat unitatea în groapă. Eu pe Ciurel nu-l voi regreta niciodată şi îl consider unul dintre cei mai capabili specialişti din sistem. Mişcările de acum au legătură cu companiile energetice care vor apărea, e treaba oamenilor dacă au votat aşa. Eu unul sunt de câteva săptămâni şi primvicepreşedinte al Blocului Naţional Sindical, aşa că am pentru drepturile cui să lupt", spune Ion Pisc Scrădeanu.

 Laudele lui Pisc

 Proaspătul primvicepreşedinte al BNS a fost promovat în funcţie în locul lui Matei Brătianu, implicat în politică, la PSD, partid cu care şi Scrădeanu s-a înţeles bine sau, cel puţin, nu a avut conflicte cu liderii, aşa cum au avut alţi sindicalişti din minerit şi energie. El spune acum că este o persoană incomodă, care s-a implicat în rezolvarea problemelor din judeţ, fără să se laude cu lucrurile bune făcute, deşi, teoretic, măcar sindicaliştii săi trebuiau să îi ştie iniţiativele şi să îl susţină pe mai departe, nu să îl părăsească.
 "Nu am ieşit în presă cu ceea ce am făcut şi poate e şi vina mea. Eu am pus umărul la înfiinţarea complexurilor energetice. Atunci toţi ziceau că nu sunt bune, trimiteau minerii în stradă ca să se opună pe motiv că sunt cele mai mari prostii, acum toţi se bucură de rezultate. Eu nu sunt camelon ca alţii, spun ce am de spus. Acum văd că şi Videanu vorbeşte de management privat la companiile energetice, eu îl cer de nu ştiu când. N-am fost însă de acord cu integrarea Termoservurilor într-o anumită formulă şi nu am fost de acord nici cu privatizarea lor decât la pachet cu termocentralele. Astea sunt lucrurile pentru care am militat eu. Din nefericire pentru cei care au votat acum ieşirea din Federaţia Energetica, Federaţia este cea care negociază la nivel naţional contractul pe ramură şi care li se aplică şi lor, că nu facem discriminări. Poate se vor afilia la o Federaţie la fel de puternică precum a noastră şi atunci vor putea să îşi spună şi ei un punct de vedere în cadrul negocierilor", mai spune Pisc.
 
 Bine primiţi în FNME

 Federaţia cu pricina, spre care se pot îndrepta sindicaliştii din Rovinari, este cea a lui Marin Condescu. Federaţia Naţională Mine Energie are deja în structurile sale sindicalişti nu doar din minerit, ci şi din energie şi, cel puţin în privinţa apariţiei în mass-media, este mult mai vizibilă în comparaţie cu "Energetica" lui Scrădeanu. Condescu spune că dacă sindicaliştii de la Rovinari doresc să se alăture FNME sunt bine veniţi, pentru asta fiind nevoie doar de o cerere. 
 "Ştiţi foarte bine că noi nu am făcut niciodată demersuri pentru a lua oameni din alte sindicate sau lucruri de genul acesta. Dacă dumnealor constată că au principii şi interese comune cu cele ale membrilor noştri, nu trebuie decât să formuleze o cerere care se pune în discuţie şi se aprobă sau respinge. Este decizia dumnealor de a veni alături de noi", afirmă Marin Condescu.


Vizualizări: 279

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: