Sindicalist: Pe hârtie, nu e praf în carieră. Parcă suntem la staţiune
Liderul de sindicat Nicu Bunoaica a primit rapid măsurătorile solicitate conducerii Complexului Energetic Oltenia. Sindicalistul susţine că, potrivit documentelor, nu sunt depăşite limitele de poluare sau zgomot. Bunoaica vrea să facă acum o contraexpertiză pentru a vedea exact nivelul de poluare din Cariera Lupoaia.
Liderul Sindicatului Solidaritatea a explicat că, potrivit măsurătorilor transmise de administraţie, în Cariera Lupoaia, pe hârtie, lucrurile stau bine. Zona nu este poluată şi nici zgomotul nu depăşeşte limitele admise. „Domnul director Boza s-a conformat pentru că dânsul cunoaşte contractul colectiv de muncă şi legea dialogului social. Dreptul la informaţie îl au toate sindicatele legal constituite. Doream să văd aceste măsurători cel puţin la unitatea mea. Au fost făcute cam după ureche. Referitor la decibeli, limita maximă este de 87 de decibeli. 85 s-au găsit, deşi reductoarele sunt vechi. Ei spun că trebuie să avem grupă de muncă. Voi face contraexpertiză, pentru că vreau să ştiu care este realitatea. Voi angaja o persoană care să facă aceste măsurători. O voi plăti şi să vedem atunci care sunt noxele, poluarea din carieră. Boierilor, nu vă jucaţi cu noi, minerii!”, a transmis Nicu Bunoaica.
Sindicalistul acuză că măsurătorile nu ar fi fost făcute serios. Realitatea nu este recunoscută de teamă că unitatea ar putea fi închisă, este de părere Bunoaica: „Parametrii sunt aproape de normal, puţin peste. Au spus că s-au îmbunătăţit condiţiile pe unele lucruri. La noi, e staţiune la Lupoaia, în hârtii. Să vină oamenii să inhaleze puţin praf că e în limite legale. Din punctul meu de vedere, măsurătorile astea s-au făcut prin barăci, cu toate benzile oprite. Se pune problema că dacă facem măsurători reale, ne închidem”.
Ministerul Energiei nu ştie în ce condiţii lucrează minerii, este de părere Nicu Bunoaica. Dincolo de cifrele care nu sunt îngrijorătoare în documente, sunt oameni care se îmbolnăvesc din cauza prafului în cariere. „Noi trimitem aceste gogoşi către minister, acei oameni ne vor spune că ne iau grupa de muncă pentru că sunt normalizate condiţiile în minerit. Directoratul a dat o decizie prin care s-a schimbat tot. Pur şi simplu, nu e praf în carieră! Asta reiese din ce scriu şefii noştri şi cei de la ITM. Noi avem oameni mulţi care suferă de boli profesionale. Au cancer şi alte boli de plămân. O să cer şi o situaţie cu bolile profesionale şi o să o fac publică. Sunt boli din cauza prafului”, a încheiat sindicalistul.