Sindicalist despre “resuscitarea” mineritului: Cred că am ratat șansa!
Deși pensionat, Manu Tomescu mai rămâne în sindicat până la finalul acestui an și mai trage un ultim semnal de alarmă din această poziție. Crede că România a ratat șansa de a prelungi soarta mineritului. În ciuda presiunii constante care a venit dinspre mineri și energeticieni în acest an electoral, nu s-a făcut niciun demers consistent pe lângă comisarii europeni pentru ca planul de închidere a capacităților pe cărbune să fie amânat.
“Îmi doresc să continue cât mai mult această activitate care m-a ajutat să cresc copiii, să-i țin în facultăți, să câștig o pâine. Asta îmi doresc să se întâmple și colegilor mei care au rămas în sistem, să-i văd zâmbind pe stradă, să nu-i văd îngrijorați”, a declarat sindicalistul Manu Tomescu, recent ieșit la pensie.
Într-o emisiune la Radio Infinit, Manu Tomescu a spus, totuși, că România a ratat șansa de a prelungi viața cărbunelui: „Dacă e să gândim pragmatic, eu zic că am ratat șansa. A fost un an electoral, am încercat să pun presiune constantă, continuă pentru a ține tot timpul în priză această problemă, să fie ținută cap de afiș. Am ratat lucrul acesta. Acum două luni, am fost la congresul FNME și s-au hotărât să înceapă un calendar de proteste până la greva generală. Nu înțeleg de ce s-au oprit la mijloc”.
EL și-a îndemnat foștii colegi să nu tacă, să insiste pentru amânarea închiderii termocentralelor și a carierelor. Și, în același timp, să le ceară socoteală celor trimiși în Parlament. „Noi, ca lucrători, nu putem să ne impunem în fața Guvernului? Să respecte contractul pe care l-au făcut cu țara și cu noi. Ei se îmbogățesc, iar noi rămânem fără locuri de muncă. Nu mai avem vigoarea aia, ca lucrători, ca națiune, să ne impunem în fața celor pe care îi votăm să ne țină într-o direcție bună”, a mai spus Manu Tomescu.
La ultima vizită făcută în Gorj, ministrul Energiei a declarat că așteaptă studiul de adecvanță al Transelectrica și va merge cu motive întemeiate la Bruxelles pentru amânarea cu cel puțin un an și jumătate, doi a planului de închidere a mineritului. Documentul ar trebui să fie gata în câteva luni, dar Sebastian Burduja a dat asigurări că va mai purta discuții cu comisarii europeni pe marginea acestui subiect și înainte ca studiul de adecvanță să fie gata. Sunt multe motive pe care le poate expune Comisiei Europene pentru a amâna planul de restructurare mai ales dacă ținem cont de faptul că investițiile care ar trebui să înlocuiască grupurile pe cărbune au o întârziere de aproape doi ani.