Șeful Casei Naționale de Pensii anunță că este nevoie de încă o lege pentru angajații din CEO
Legea 197/2021, cea care scade vârsta de pensionare a minerilor și energeticienilor, nu poate fi aplicată deoarece este nevoie de o nouă prevedere legislativă, care va fi discutată în câteva zile în Comisia de Muncă din Parlament. „În momentul în care vom avea această decizie legislativă, practic această dispoziţie a Înaltei Curţi de Casație și Justiție trebuie armonizată cu legislaţia pensiilor, imediat vom vom începe să emitem decizii”, explică șeful Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu. Toată lumea își dorește să rezolve această problemă, a adăugat acesta.
Președintele Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu, președintele Directoratului CE Oltenia, Dan Iulius Plaveți, parlamentari și sindicaliști au avut, joi, 8 iunie, o discuție, organizată de Instituția Prefectului Gorj, pentru a găsi soluții pentru salariații companiei energetice, aproape de pensionare.
Veștile nu sunt promițătoare. Este nevoie de o ”armonizare” a legii, explică președintele Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu. Este vorba despre un amendament legat de recalcularea pensiilor. Ar fi a treia intervenție legislativă, din șirul celor care să permită pensionarea angajaților din CE Oltenia.
„Mă bucur că am găsit înţelegere de ambele părţi, şi oamenii au înţeles că pentru a putea să activăm ultima decizie a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, trebuie să ne armonizăm legislaţia sistemului public de pensie, pentru ca oamenii să primească toate beneficiile. (..) În momentul când avem această armonizare a legislaţiei şi sperăm că o s-o avem cât de curând, o să rezolvăm această problemă în această sesiune parlamentară”, a declarat Baciu.
Legea nr. 197 rezolvă problema celor care au lucrat în condiții grele de muncă anterior datei de 1 aprilie 2001, dar nu rezolvă și problema celor care au lucrat după această dată, fiind nevoie de o nouă modificare.
Au fost primite 439 de cereri noi de pensionare și peste 5.107 de cereri de recalculare conform 197. Prevederea din legea 74 îi ajută pe angajați să se pensioneze, însă pensia este mult mai mică pe această lege, decât ar fi dacă s-ar aplica 197.
„Noi trebuie să ne actualizăm softul. (…) Nu s-a returnat niciun dosar, s-au primit toate cererile. În momentul în care vom avea o decizie legislativă, le vom soluţiona pe toate. Oamenii vor primi toate drepturile din momentul în care au depus cererea, nu vor pierde absolut nimic”, a adăugat Daniel Baciu.
Mai departe, este necesară o modificare a Legii pensiilor nr 263, însă în același timp, această lege trebuie desființată, conform Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
„În perioada următoare trebuie să armonizăm legislaţia pensiilor, adică legea 263/2010 care guvernează în momentul de faţă sistemul public de pensii, trebuie decât completată, nu modificată. Dacă citim decizia 2/2023, se referă strict numai la articolele 56.2, în care spune că se aplică doar reducerea de 13 ani. Pot să vă spun că pentru condiţii grele de muncă nu există doar acest beneficiu, ci mai sunt alte beneficii pe care toată lumea le cunoaşte: vorbim de sporuri la pensie, există un spor în plus ca stagiu de cotizare”, a spus Baciu.
„Decizia Înaltei Curţi nu poate fi momentan aplicată, tocmai de asta necesită această armonizare”, a mai spus el.
La discuția de la prefectură au fost invitați sindicaliști, dar și parlamentarii de Gorj, însă au acceptat invitația doar Dan Vîlceanu, Radu Miruță și Ion Iordache.
Senatorul PNL Ion Iordache a declarat că au fost deja întâlniri cu președintele Comisiei de Muncă pentru armonizarea legislației. ”Au făcut demersuri în aceste zile. Au fost întâlniri ieri cu preşedintele Comisiei de Munca din Camera Deputaţilor (n.red- Adrian Solomon, deputata PSD) si cu domnul Weber (n.red- Mihai Weber, deputat PSD Gorj), chiar daca nu vor să işi asume. Modificările la Legea 197 au trecut de Senat, au fost la Camera Deputaţilor, în două saptămâni am putea să avem legea pusă la dispoziţie”.
Prefectul Iulian Popescu a declarat că și-a dorit, prin organizarea acestei întâlniri, să fe clarificate toate aspectele legate de această lege și pentru a se stabili sarcinile astfel încât problema oamenilor să fe soluționată.