Șefa Anticorupție din Moldova a demisionat, cu un mesaj dur

Veronica Dragalin, șefa Procuraturii Anticorupţie din Republica Moldova, intrată de ceva timp în conflict cu conducerea ţării pentru lipsa de rezultate, a anunţat miercuri, 19 februarie, într-un mesaj video pe Facebook, că demisionează din funcţie.

Ea a motivat că un proiect de lege propus în parlament de deputaţii puterii, prin care ar fi desfiinţată instituţia pe care o conduce, reprezintă un atac asupra justiţiei şi face imposibilă investigarea corupţiei la nivel înalt.

Transmiteţi mesajul către moldovenii din diasporă că nu merită să te întorci acasă”, îndeamnă Veronica Dragalin, care a fost educată în Statele Unite, unde a fost şi procuror înainte de a veni în Moldova, în 2022, ca să preia lupta anticorupţie.

„În ultimele zile am ajuns la concluzii dificile şi dureroase, că însăşi fundaţia eforturilor de combatere a corupţiei pe care le-am construit este acum o ameninţare gravă. Legea propusă de 29 de deputaţi în Parlament, care propune lichidarea Procuraturii Anticorupţie, este un atac asupra sistemului de justiţie. Acest proiect de lege subminează progresul pe care l-am făcut, compromite independenţa justiţiei şi slăbeşte capacitatea ţării noastre de a-i trage la răspundere penală pe cei aflaţi la putere, care încalcă legea”, spune Veronica Dragalin în postarea pe Facebook.

„Eu nu pot, cu bună ştiinţă, să continui să rămân în funcţia de procuror-şef al Procuraturii Anticorupţie, ştiind că munca pe care am depus-o şi rezultatele pe care le-am obţinut, oricât de modeste ar fi, ar putea fi anulate de o lege care va face mai greu, dacă nu imposibil, să investigăm corupţia la cele mai înalte nivele. Această lege nu este doar un atac asupra unei instituţii sau persoane. Este un atac asupra valorilor fundamentale pe care societatea noastră le preţuieşte. Astăzi am depus o cerere de demisie către procurorul general, cu speranţa că această iniţiativă legislativă nu va merge înainte”, a explicat Dragalin.

 
Pe 20 ianuarie, Consiliul Suprem de Securitate (CSS) - convocat de preşedinta Maia Sandu - a recomandat să fie consolidată „arhitectura instituţională a organelor responsabile de combatere a corupţiei” şi să fie fortificat „cadrul legal pentru sancţionarea mai dură a actorilor implicaţi în corupţia politică şi cea electorală”, după ce au apărut dovezi că alegerile prezidenţiale din octombrie-noiembrie 2024 au fost afectate de tentative de corupere a alegătorilor şi cumpărare de voturi din partea unor actori aflaţi sub influenţa Moscovei.

Ca urmare, nouă zile mai târziu, Ministerul Justiţiei a venit cu mai multe propuneri. Una dintre acestea a fost ca Procuratura Anticorupţie şi Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS) să fuzioneze. Instituţia a precizat că propunerile vor transmise Parlamentului, care va decide „opţiunea de urmat”, scrie NewsMaker.

Săptămâna trecută, în cadrul unui briefing de presă, deputatul PAS (partidul de guvernământ) Igor Chiriac a prezentat un proiect de lege care prevede lichidarea celor două parchete şi crearea unei noi instituţii – Procuratura Anticorupţie şi pentru Combaterea Crimei Organizate. Iniţiativa legislativă, care a fost înregistrată în Parlament, are 29 de autori. Printre semnatarii documentului nu se regăsesc trei deputaţi PAS din Comisia parlamentară juridică, numiri şi imunităţi. Unul printre aceştia, deputata Olesea Stamate, a declarat că „cel mai probabil” nu va susţine proiectul de lege.

 
La rândul său, Procuratura Generală şi-a expus la 13 februarie punctul de vedere asupra proiectului de lege, menţionând că, în urma unei analize preliminare, au fost indentificate „riscuri pe termen scurt, mediu şi lung”. Procuratura Generală consideră sunt necesare consultări publice „ample” şi este nevoie de „opinia instituţiilor europene competente”.

Şefa Procuraturii Anticorupţie din Republica Moldova a intrat de ceva timp în conflict cu conducerea politică a ţării. Într-un interviu acordat la începutul acestei luni, şefa Parchetului Anticorupţie declara că pentru ea este „evident” că fuziunea Parchetului Anticorupţie cu Parchetul pentru Cauze Speciale (PCCOCS) va duce la demisia sa. Mai mult, ea nu a exclus ca acesta să fie scopul reformei parchetelor anunţată de Ministerul Justiţiei, care pare să se fi decis să o înlăture din funcţie, chiar dacă pentru aceasta ar putea recurge la desfiinţarea întregii agenţii conduse de ea.

Vizualizări: 1,167

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Externe:

Citește și: