Ședință de urgenţă pentru câini, soluții zero!
Zeci de minute de discuţii pe tema câinilor fără stăpân, la şedinţa de îndată a Consiliului Local Târgu Jiu, de marţi, 7 martie, fără niciun rezultat concret. Politicienii au prins curaj doar în mediul online să lanseze tot felul de soluții pentru rezolvarea problemei câinilor fără stăpân, însă la şedinţa de urgenţă convocată de PNL, aleşii locali s-au sfiit să aplice o lege care este deja în vigoare. Niciun consilier municipal nu și-a asumat tratarea problemei la modul serios și într-un termen cât mai scurt, asta deși fetița de șapte ani mutilată de un câine maidanez este în continuare internată în spital, cu riscuri mari să-și piardă parțial vederea.
S-au bătut cu pumnii în piept pentru nimic! Consilierii locali s-au așezat la masa discuțiilor pentru a rezolva o problemă stringentă a comunității locale: câinii fără stăpân. Fiecare partid a venit cu propuneri care sunt deja menționate în lege, o lege pe care Consiliul Local refuză să o aplice. Partidul Național Liberal a vorbit despre înființarea unor centre zonale unde să fie adăpostiți câinii maidanezi, dar și despre parteneriate între instituții și societăți comerciale care să le asigure animalelor hrana. „Prima propunere cu care venim este să alocăm în bugetul pe anul acesta o sumă de bani pentru mărirea padocului. Asta ca rezolvare imediată. Am putea să creăm un program pilot ca pe raza județului Gorj să înființăm, cu sprijinul Consiliului Județean, patru-cinci centre zonale, de capacitate mare, care să rezolve problema. Costurile să fie împărțite în mod corect între toate autoritățile publice”, a spus Marcel Romanescu, consilier local PNL.
Colegul său de partid, Eduard Berca a propus suplimentarea numărului de polițiști locali care să aibă drept sarcină identificarea și sancționarea drastică a celor care abandonează animalele pe domeniul public. „Noi trebuie să intervenim în activitatea aceasta de abandon și trebuie să intervenim dur, cu sancțiuni, să-i prindem pe ăia care lasă câinii pe la marginea orașului, să-i prindem pe ăia care nu îngrădesc și să vină Poliția Locală să-i sancționeze”, a spus Eduard Berca.
Fiecare pe limba lui...
Consilierul local Nicolae Bobu a fost printre puținii care și-au exprimat acordul pentru eutanasierea patrupedelor, în condiţiile stabilite de lege. „Noi trebuie să spunem ce trebuie făcut concret, e vorba de hotărârea care trebuie aplicată, trebuie eutanasiați dacă nu-i ia nimeni, e vorba de legislația în vigoare. Să se aplice legea, ce mai căutăm altceva? Nu ne trebuie comisii speciale, ce tot vorbim atâta”, a spus Nicolae Bobu, consilier local PNL.
Consilierii ALDE au cerut rectificare bugetară pentru extinderea padocului, însă au fost lămuriți de juriștii primăriei că acest lucru nu este permis de lege. Consilierul local PSD, Cristian Tudor Pasti, a pledat pentru aplicarea pedepselor maxime pentru cei care abandonează animalele și a spus că extinderea padocului nu este o soluție. „E ca și cum am spune că trebuie să facem străzi mai largi că sunt mașini prea multe. Trebuie să găsim soluții pentru sterilizare și pentru reducerea câinilor în societate”, a spus Cristian Tudor Pasti.
Soluţia şefei Pro-Animals
Prezentă la discuții a fost și Carmela Șerbănoiu, președinta Asociației Pro Animals, care s-a declarat împotriva măsurilor radicale și a militat pentru aspra sancționare a celor care abandonează animalele. Legea prevede în acest caz închisoare de la șase luni la trei ani. Consilierii locali vor aproba în ședința următoare una dintre propunerile discutate marți.