Ședință de consiliu controversată într-o localitate din Gorj. Se cere intervenția Prefecturii!

O ședință de consiliu local dintr-o localitate din Gorj a stârnit controverse, după ce a fost convocată inițial pe WhatsApp, un canal care nu respectă legislația privind organizarea ședințelor oficiale. În ultimul moment, administrația locală a transformat reuniunea într-o ședință cu prezență fizică, dar au fost prezenți doar consilierii care susțineau demersurile propuse, potrivit unor surse din rândul consilierilor. Pandurul a vorbit cu secretarul primăriei, Vasile Popa, care admite că ședința online era de fapt un schimb de mesaje. Întrebat dacă consideră că este legal ce s-a întâmplat cu această ședință, secretarul mai spune că el convoacă ședința la dispoziția primarului Dumitru Turbăceanu. Consilierii vor sesiza Prefectura cu privire la această situație.

Cei cinci consilieri care au absentat consideră că ședința a fost organizată ilegal și au anunțat că vor sesiza Instituția Prefectului Gorj. Aceștia susțin că organizarea pe ultima sută de metri și chemarea selectivă a consilierilor reprezintă o încercare de a influența rezultatele ședinței.

„Punctul meu de vedere e că ședința nu a fost convocată legal și că folosește subiecte sensibile de pe ordinea de zi, cum ar fi pachetele de Crăciun, pentru a crea precedente care să-i permită să continue să ia decizii totalitare singur, strict cu implicarea persoanelor care nu îi ies din cuvânt. Nu putem gira astfel de comportament și solicit public Instituției Prefectului să verifice urgent dacă modul în care s-a convocat și a fost ținută această ședință”, a declarat Mihail-Sergiu Olaru, consilier în Baia de Fier.

Olaru este cel care a sesizat administrația că schimbul de mesaje pe Whatsapp nu este ședință online și că este ilegal.

După ce a fost semnalată problema cu ședința pe whatsapp, înainte cu câteva ore de ședință, au fost convocați în ședință cu prezență fizică, confirmă secretarul primăriei Vasile Popa. 

Cu toată opoziția, administrația a mers mai departe și a făcut ședința cu opt consilieri. 

”Eu convoc ședința din dispoziția domnului primar. Există un grup, pe care se transmit mesaje…. Ședința a fost fizică până la urmă, au fost opt consilieri prezenți, a fost ales un alt președinte, dl Anghel. Doar pentru această ședință. Haideți că nu mai pot să vorbesc, am aici un om care așteaptă”, a spus Popa. Și a închis.

În picioare era chiar fostul președinte de ședință, Ion Aguridă, care cerea explicații cu privire la felul în care s-a desfășurat. Aguridă susține că a fost sunat înainte cu câteva minute să vină la ședință.

Pe grupul consilierilor s-a propus reconvocarea ședinței, dar în format fizic, nu online pe whatsapp. „Nu am știut de ședință până la 8:15. Să mă prezint la ședință la 8:30 și eu aveam programare la medic. Cum puteam să mă duc? Nu au știut nici ceilalți colegi din opoziție. Așa se procedează cu ședințele. Așa fac de ani de zile. Trebuia să dezbatem proiectele în comisia juridică, eu sunt și președintele comisiei juridice. Ședințele se țin de acasă, la grătar, dau telefon și sunt de acord cu toate, nu se dezbate în comisii, nu țin cont de nimic. Primarul și-a făcut majoritate cu ajutorul unui coleg de la AUR și unul de la USR și uite acum face ce vrea”, a declarat Ion Aguridă.

Sesizarea către Instituția Prefectului Gorj urmează să fie depusă în zilele următoare, iar autoritățile județene sunt așteptate să ia o decizie în legătură cu legalitatea ședinței și a hotărârilor adoptate.

Problema ședințelor online, la care oamenii nu pot participa ori nici nu le pot vedea înregistrate, este una la nivelul județului Gorj. Inclusiv ședințele Consiliului Local Târgu Jiu sunt de negăsit în cazul în care se dorește vizionarea lor. 

La Consiliul Județean, ședința este online pe YouTube, însă cetățenii nu pot interveni, ceea ce face ca această întâlnire să nu întrunească cerințele unei ședințe publice.

Vizualizări: 5,108

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: