Secretul rețetei simple de gogoșari în oțet, fără fierbere!
Pregătirea gogoșarilor la borcan pentru iarnă este una dintre cele mai simple rețete de murături iar acum este momentul potrivit să o preparați. Nu necesită mult timp pentru pregătire, nici prea multe ingrediente, și e gata fără a avea nevoie de fierbere, secretul gustului fiind cantitatea de suc rezultată din gogoșari care se combină cu oțetul.
Diferența între o rețetă în care pregătești gogoșarii la rece și una în care îi fierbi este aceea că gogoșarii rămân mai crocanți în cazul preparării fără fierbere pe tot parcursul păstrării.
Ingrediente:
5 kg gogoșari(cântăriți întregi)
600 g zahăr
500 ml oțet
3 linguri sare de murături
boabe de piper
boabe de coriandru
boabe de muștar
4-5 foi de dafin
rondele de hrean
Mod de preparare:
Spălăm bine gogoșarii și îi lăsăm la scurs apoi îi tăiem în patru sau în șase bucăți și le îndepărtăm cotoarele, semințele și nervurile.
Punem bucățile de gogoșari într-un vas încăpător și adăugăm peste ele zahărul, sarea și condimentele, mai puțin hreanul.
Le amestecăm bine, acoperim vasul și îl lăsăm la loc răcoros, până a doua zi. Mai amestecăm gogoșarii din când în când să se întrepătrundă gusturile. A doua zi, scurgem sucul rezultat și îl amestecăm cu oțetul.
Secretul rețetei este să avem o proporție de aproximativ 2:1, adică o parte oțet și două părți suc. Umplem borcanele, sterilizate în prealabil, cu bucățile de gogoșari, îndesându-le destul de bine, să încapă mai multe și să ne ajungă lichidul. Așezăm printre gogoșari și rondele de hrean, acesta ajutând la păstrarea gogoșarilor mai crocanți.
Turnăm apoi lichidul peste gogoșari, înfiletăm capacele și trecem borcanele în cămară.