Se ţine BAC-ul!
Azi ar trebui să fie ziua cea mare pentru mii de adolescenţi care, în mod normal, pentru vreo două săptămâni de acum încolo, sunt supuşi al tot felul de teste pentru a trece de "examenul de maturitate". Desfăşurarea bacalaureatului a fost însă sub semnul incertitudinii în ultimele zile, ieri, când mai toţi absolvenţii de-a 12-a încercau să mai îngraşe un pic porcul în ajun de examen, şefii învăţământului din Gorj dând asigurări că nu se pune problema ca BAC-ul să nu se ţină!
Inspectorul şcolar Nicolae Mergea afirmă că examenele de bacalaureat ar trebui să se desfăşoare la nivel judeţean fără probleme. Acesta spune că duminică a avut o serie de întâlniri cu dascălii implicaţi în buna derulare a examenului şi nu a constatat nemulţumiri sau absenţe majore printre aceştia. Mergea spune că, în consecinţă, elevii pot veni să susţină examenele de bacalaureat fără probleme.
"Am avut ieri nu mai puţin de patru runde de întâlniri cu colegii mei pentru a organiza cât mai bine aceste examene. Nu am informaţii că ar fi probleme pe undeva. A fost tragerea la sorţi a membrilor comisiilor, a preşedinţilor şi vicepreşedinţilor pe materii, s-au constituit comisiile şi au mers colegii mei inclusiv în centrele la care au fost repartizaţi. Deci nu văd motive să avem surprize luni dimineaţa. Examenul de oral la limba română începe la ora 9.00, singurele probleme de care am putea avea noi parte fiind câte o pană de curent, dar şi aici ne-am luat măsuri pentru a preveni eventuale necazuri generate de aşa ceva", spunea ieri Mergea.
Mija nu i-a îndemnat pe dascăli să vină la BAC
Liderul sindical Vasile Mija declară şi el că nu are cunoştinţă că ar fi probleme la nivel de judeţ care să împiedice buna desfăşurare a bacului. Acesta afirmă că nimeni de la Inspectoratul Şcolar nu a consultat sindicatele în privinţa mobilizării dascălilor la examene. Mija afirmă că el le-a transmis colegilor săi că, în locul lor, el nu s-ar duce, menţionând că nu îi îndeamnă pe dascăli la un eventual boicot. Problemele despre organizarea bacului sunt generate de banii puţini pe care dascălii îi primesc anul acesta de la Ministerul Educaţiei. "Eu le-am spus clar, fără să îi îndemn să facă aşa ceva, că eu dacă aş fi în locul lor nu m-aş duce la examene. Nu am însă informaţii că ar fi vreo problemă pe undeva. Cred că se vor ţine examenele în mod normal. Pe noi, pe sindicate, Inspectoratul oricum nu ne-a implicat sub nicio formă în organizarea examenelor, este treaba lor şi, în consecinţă, ei răspund despre cum se termină totul", spune Mija.
Ecaterina Andronescu a făcut apel la colegii săi să vină la examene
Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a făcut un apel la sfârşitul săptămânii trecute la profesori pentru a se prezenta la examenul de bacalaureat, care începe azi, chiar dacă sumele alocate în acest an sunt mai mici decât cele din 2008, arătând că este un an dificil din punct de vedere financiar. Demnitarul s-a întâlnit, joi seară, cu sindicatele din educaţie, după ce acestea au avut o altă rundă de întâlniri, la prânz, cu secretari de stat din Ministerul Educaţiei. Sindicaliştii au plecat nemulţumiţi de la întâlnirea cu secretarii de stat, întrucât sumele alocate pentru bacalaureat, aşa cum au fost prezentate, erau în unele cazuri jumătate din cele pe care le-au primit în 2008.
După aproape două ore de discuţii cu ministrul Ecaterina Andronescu, sindicaliştii au plecat la fel de nemulţumiţi ca după prima întâlnire, întrucât, potrivit acestora, demnitarul nu a făcut altceva decât să le prezinte acelaşi ordin, cu aceleaşi valori ale indemnizaţiilor pe care l-au respins la prima discuţie. Sindicatele au spus că lasă la latitudinea profesorilor să hotărască dacă vor sau nu să meargă la examenul de bacalaureat, ştiind că banii pe care îi vor primi sunt la jumătate faţă de anul trecut. Ministrul Educaţiei crede că profesorii vor merge la examenul de bacalaureat care începe luni şi că vor trata cu înţelegere situaţia economică în care se află România, întrucât dacă ar fi fost bani, ar fi primit mai mult.
"Nu cred că profesorii vor boicota examenul de bacalaureat. Cred că profesorii vor trata cu înţelegere această situaţie. Dascălii ştiu că dacă ar fi fost bani, ar fi primit mai mult", a declarat Ecaterina Andronescu, după întâlnirea cu sindicatele din învăţământ pentru discutarea ordinului privind indemnizaţiile de la examenul de bacalaureat. Ministrul a spus, la finalul discuţiilor cu federaţiile din educaţie, că pentru bacalaureatul din 2009 sunt alocate 33 de milioane de lei, aproape opt milioane de euro, "ceea ce nu este chiar foarte puţin".
"Fac apel la profesori să înţeleagă că suntem într-un moment financiar dificil, că avem resurse limitat şi să se prezinte la examenul de bacalaureat", a mai spus ministrul Andronescu. Rămâne să vedem în această dimineaţă cum a fost recepţionat mesajul ministrului educaţiei, mai ales că dascălii s-au mai simţit odată păcăliţi de către politicieni, în chestiunea majorărilor salariale care le fuseseră promise în toamna electorală trecută.