Se reface sau nu gazonul de pe Stadionul Municipal la peste 30 de grade!
Gazonul de pe stadionul de la Târgu Jiu nu pare să fi făcut progrese după ce s-au efectuat tratamente specifice și a fost însămânțat. Stratul de iarbă afectat de amplasarea scenelor, dar și de numărul mare de persoane care au intrat pe gazon, unele chiar cu mașini, nu dă semne de refacere, ba din contră s-a ars și mai rău pentru că temperaturile au crescut.
Primul meci al sezonului pe gazonul Stadionului Municipal din Târgu Jiu va fi cel dintre FCU Craiova și FCSB, echipe care se vor întâlni în derby-ul primei etape din Liga 1. Meciul se va juca la Târgu Jiu, pentru că la Craiova, unde a avut loc un festival de muzică, se schimbă gazonul în această perioadă.
Oltenii din Bănie au fost prevăzători și nici măcar nu au degradat gazonul vechi, ci l-au scos înainte de festival, pentru a fi refolosit în parcuri. Acum, stadionul Ion Oblemenco, construit odată cu cel de la Târgu Jiu, va primi un gazon nou, acolo gazonul schimbându-se cam în fiecare an. La Târgu Jiu în schimb, deși au jucat mai multe echipe, inclusiv cele ale CSM Târgu Jiu, și au loc tot felul de festivități și concerte, gazonul nu a fost niciodată schimbat de când s-a plantat. Pentru că nici măcar nu a fost nou la inaugurarea stadionului.
Asta pentru că suprafața de gazon pe nisip fusese realizată de cei de la Pandurii în sezonul 2011-2012, iar echipa de Liga 1 nu mai jucase practic decât un sezon pe el, mutându-se apoi la Severin, pentru că au demarat lucrările de demolare a vechii arene. Gazonul însă a fost îngrijit permanent de cei de la Pandurii în anii în care s-a lucrat la stadion, între 2014 și 2017, dar și în cei în care stadionul era finalizat, dar a stat închis, între 2017 și 2019.
Astfel că suprafața de joc s-a prezentat bine după inaugurare, dar în ultimii ani s-a degradat permanent, în fiecare vară, după încheierea campionatelor, atunci când aveau loc acolo alte activități decât meciuri de fotbal.
După preluarea stadionului în administrarea primăriei s-au mai efectuat ocazional obișnuitele lucrări pentru astfel de terenuri, construite pe nisip, dar temperaturile din ce în ce mai mari și uzura permanentă se pare că nu mai permit gazonului să se refacă la fel de repede cum s-ar aștepta autoritățile.
Interesant este faptul că de întreținerea gazonului se ocupă aceleași persoane care se ocupau la Pandurii de teren, preluate între timp de Primăria Târgu Jiu, și nu pot fi suspectate că nu știu să îngrijească corespunzător un astfel de teren, dat fiind faptul că, practic l-au construit. În aceste condiții e greu de explicat de ce au permis ca terenul de joc să fie exploatat în acest mod agresiv pentru iarba de pe el, știind că nu se va schimba suprafața de joc așa cum se întâmplă la Craiova!
Acum, spre deosebire de acea perioadă în care terenul era unul dintre cele mai bune din țară, modul de exploatare a terenului lasă de dorit. În timpul campionatelor, meciurile sunt, de regulă, la un interval de o săptămână sau două, și permit gazonului să se refacă. Pe când festivitățile și concertele au fost aproape zilnic și într-o perioadă nefastă pentru gazon, în care ori a plouat prea mult, ori temperaturile au fost foarte mari.