Se depun declaraţiile anuale privind cota de lapte
Aproximativ 3500 de gorjeni, producători deţinători de cotă de lapte pentru vânzări, şi 3 operatori care achiziţionează lapte îşi pot depune declaraţiile privind cota de lapte începând de astăzi. Potrivit reprezentanţilor APIA, cei care nu îşi depun declaraţiile până la data de 14 mai riscă să-şi piardă dreptul de achiziţiona lapte de la deţinătorii de cotă, prin retragerea aprobării.
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Gorj informează operatorii care achiziţionează lapte, precum şi producătorii care au cotă de lapte pentru vânzări directe, că începând de astăzi îşi pot depune declaraţiile anuale privind livrările, respectiv vânzările, realizate în anul de cotă 2012/2013. „Anul de cotă se încheie la 31 martie, iar declaraţiile anuale trebuie completate şi depuse la APIA până la data de 14 mai inclusiv. Declaraţiile trebuie depuse de către producătorii care deţin cotă pentru vânzări directe şi de către operatorii care achiziţionează lapte de la producători. Este important de menţionat că producătorul care deţine cotă pentru vânzări directe trebuie să depună declaraţia anuală chiar dacă nu a comercializat lapte sau produse lactate în cursul anului de cotă”, a declarat Constantin Negrea, directorul APIA Gorj.
Producătorii deţinători de cotă pentru vânzări directe trebuie să completeze declaraţia anuală pe baza datelor din Caietul fermierului. În funcţie de cantitatea de cotă de vânzări directe deţinută, Caietul fermierului este de două tipuri: tip A (pentru producătorii care deţin cotă mai mare de 5.000 de kilograme) şi tip B (pentru o cantitate mai mică de 5.000 de kilograme). În sistemul de administrare al cotei de lapte pentru judeţul Gorj figurează un număr de 3.487 producători care deţin cotă pentru vânzări directe. „Formularele de cerere vor fi transmise de către instituţia noastră prin poştă pentru fiecare fermier în perioada 01-05 aprilie 2013, urmând a fi completate şi retransmise fie prin poştă sau direct la compartimentul cotă de lapte din Târgu-Jiu, Componenta 2 Bârseşti până la termenul limită de 14 mai inclusiv”, a mai precizat Constantin Negrea.
Agenţii economici îşi depun declaraţia la Craiova
La nivelul judeţului Gorj există trei agenţi economici care achiziţionează lapte, aceştia fiind nevoiţi să-şi depună declaraţia anuală la Biroul Regional de Cotă de lapte Craiova. Pentru cumpărătorii care nu depun la termen declaraţia anuală privind cantităţile achiziţionate sunt calculate penalităţi pentru fiecare zi calendaristică de întârziere, începând cu data de 15 mai. Ba mai mult, riscă să-şi piardă dreptul de a achiziţiona lapte de la deţinătorii de cotă prin retragerea aprobării.
MOTIVAŢIE
Producătorilor de cotă de lapte care nu depun în termen declaraţia anuală privind cantităţile achiziţionate li se aplică penalitatea de retragere a cotei individuale de lapte la rezerva naţională. Producătorii pot scăpa de sancţiune dacă îşi motivează întârzierea. „Cotele individuale nu vor fi retrase dacă producătorii deţinători de cotă vor transmite împreună cu declaraţia anuală şi o justificare scrisă, datată şi semnată, asupra imposibilităţii transmiterii acestei declaraţii în termenul legal”, a menţionat Negrea.