Scrisoare deschisă redacției Pandurul
Consilierul PNL, Constantin Brănescu, a reacționat după ce primarul Constantin Radu a spus că localnicii din Țicleni nu își mai doresc ca localitatea să revină la statutul de comună. Vă prezentăm mai jos precizările lui Brănescu:
“Deoarece sunt unul dintre sustinatorii schimbarii statutului de oras in cel de comuna al actualului oras Ticleni, fata de cele declarate de primarul orasului, Radu Constantin, in ziarul Pandurul, vin cu urmatoarele precizari:
1. Faptul ca multi locuitori nu-si doresc trecerea la statutul de comuna este o mare minciuna, ca si faptul ca domnul primar a discutat “cu aproape toti locuitorii”, locuitori ce si-au exprimat dorinta de a ramane oras; si, ca prim motiv ar fi ca trebuie sa-si schimbe actele de identitate.
Singura explicatie plauzibila, vis a vis de cele spuse de primar, ar fi ca si-a creat o lume imaginara cu care vorbeste in somn, o lume care ii acorda, neconditionat, girul si toata increderea in tot ceea ce face. Pana in acest moment am strans un numar de 200 semnaturi, actiune intrerupta de activitatile prealegeri europarlamentare. Cu privire la schimbarea actelor de identitate care ar implica costuri prea mari, precum si prea mult timp pentru aceasta, din nou domnul primar “o ia pe aratura”, deoarece, in asemenea situatii, primaria suporta toate costurile privind schimbarea actelor de identitate, iar, fiind o actiune colectiva, domnii de SPCLEP Tg Carbunesti se pot deplasa la sediul primariei, unde ar putea prelua documentele si imaginea (foto) tuturor cetatenilor care doresc schimbarea actelor de identitate.
2. Cu privire la cresterea impozitelor si taxelor locale in cazul trecerii la statutul de comuna, din nou constat ca primarul are probleme in a intelege legislatia aplicabila in aceasta situatie, legislatie care schimba (in minus) valoarea impozitelor si taxelor locale cu peste 50%. Este adevarat ca sumele alocate de Consiliul Judetean la comune sunt mai mici decat cele alocate oraselor, dar, daca tu, ca primar, nu esti in stare sa te descurci cu banii pe care ii ai si astepti rectificarile bugetare sa ai bani de salarii, atunci il inteleg.
Sustinerea financiara a activitatilor intr-o primarie nu trebuie sa se bazaze, exclusiv, pe sumele de bani trimise de CJ, ci pe proiecte viabile pentru obtinerea de fonduri europene, fonduri mult mai mari si mai diversificate pentru o comuna fata de oras. Domnul primar nu stie, sau nu vrea sa stie, ca in prezent, din banii obtinuti din impozite si taxe, nu asigura nici salariile angajatilor, fara a omite si faptul ca gradul de colectare al impozitelor si taxelor, la nivelul localitatii, se situeaza la sub 65 %.
Conform Raportului de audit al Camerei de Conturi Gorj,domnul primar se poate “lauda” cu 0 proiecte pentru fonduri europene.
3. Cu privire la pierderea “unor sume importante de bani europeni”, imi permit sa-l intreb eu pe primarul Radu in ce an a obtinut fonduri pentru anveloparea blocurilor si ce a facut pana acum de nu le-a anvelopat? Raspund eu in locul lui: fondurile au fost obtinute in anul 2018, iar banii alocati în sumă 60.000 mii lei pentru realizarea proiectului anveloparea blocuri în Orașul Ticleni sunt prinși în bugetul local al orașului Ticleni din anul 2011 iar lucrarile stagneaza. De ce? Despre canalizarea care este executata in proportie de 60%, dupa cum zice primarul, eu afirm cu tarie ca nici macar 30 % nu este executata, din care doar 10% este functionala. Despre fondurile obtinute pentru continuarea canalizarii in oras care s-ar pierde (dupa cum zice primarul), ori nu stie ori minte. Banii primiti pentru canalizare sunt obtinuti de SC APAREGIO SA si nu de Primaria Ticleni, deci nu afecteaza cu nimic trecerea de la oras la comuna. Si mai am o intrebare pentru primarul Radu: se apuca de canalizare din 2020, tot cum s-a apucat si de asfaltarea DJ 674 A Ticleni- Tg Jiu la 5 zile dupa incheierea alegerilor europarlamentare?”