Scandalul sexi-busturilor de la Târgu Jiu continuă
Ministerul Culturii a reacționat oficial la informațiile din presă despre înștiințările trimise autorităților din Târgu Jiu, prin care le este cerut acestora să îndepărteze busturile lui Sergiu Nicolaescu, Gheorghe și Arethia Tătărăscu. Oficialii de la cultură spun că lucrările respective îi reprezintă „inadecvat” pe cei trei înaintași ai noștri și sunt lipsite de „valoare artistică”, ceea ce impune schimbarea lor cu altele care să respecte aceste condiții.
Într-un răspuns înaintat la o solicitare a agenției Mediafax, Ministerul Culturii precizează foarte clar că niciuna dintre lucrările respective nu a fost amplasată în spațiul public în baza unei autorizații. Avizele de la minister trebuiau obținute înainte de tăierea panglicii inaugurale, dar în cazurile de față documentele au fost trimise la București după ce oficiali locali s-au pozat cu statuile deja inaugurate.
"În situaţia bustului Arethia Tătărăscu, documentaţia privind realizarea şi amplasarea acestuia în municipiul Târgu-Jiu, cu nr. 1182/ 03.12.2013, a fost transmisă ulterior amplasării şi inaugurării monumentului (octombrie 2013). Bustul Gh. Tătărăscu, lângă care s-a amplasat cel al Arethiei Tătărăscu, a fost amplasat tot ilegal în anul 2011, în condiţiile în care Legea nr. 120/2006 a monumentelor de for public este în vigoare din luna mai a anului 2006", menționează Ministerul Culturii.
Nici bustul lui Nicolaescu nu are autorizație
Precedentul creat în cazul statuilor dedicate soților Tătărăscu a permis autorităților locale să taie panglica inaugurală și la bustul lui Sergiu Nicolaescu în aceleași condiții. Ministerul Culturii spune că documentația pentru amplasarea acestui bust a fost trimisă la București cu 3 zile înainte de inaugurare, fiind evident că nu exista timpul fizic pentru obținerea avizelor prevăzute de legislație. Ca urmare, Comisia Națională a Monumentelor de For Public a avizat negativ, la începutul lui februarie, expunerea monumentelor menționate în spații publice, dar, cu toate acestea, operele respective sunt și în prezent expuse la Târgu Jiu. "În ambele cazuri, Ministerul Culturii, în baza analizei Comisiei Naţionale pentru Monumente de For Public, înfiinţată potrivit prevederilor legii menţionate, nu a putut aproba cele două monumente amplasate ilegal şi care reprezintă în mod inadecvat şi lipsit de valoare artistică două personalităţi importante ale istoriei acestei ţări", se arată în răspunsul formulat de Ministerul Culturii.
Dana Nicolaescu n-a știut nimic
Primăria Târgu Jiu a comunicat că după Paști va contacta familia lui Sergiu Nicolaescu pentru a discuta despre modalitatea în care bustul marelui regizor va fi dat jos de pe soclu și înlocuit cu un altul care să îl reprezinte „în mod adecvat”, așa cum solicită Ministerul Culturii. Problema este însă că soția regretatului artist, Dana Nicolaescu, tocmai a precizat la începutul săptămânii, pentru agenția Mediafax, că ea nu are nicio treabă cu opera de la Târgu Jiu, anul trecut ea venind aici doar pentru că a fost invitată la inaugurare, nu pentru că ar fi avut inițiativa realizării acestei statui.
"Iniţiativa amplasării în Târgu-Jiu a unui bust reprezentându-l pe soţul meu, regizorul Sergiu Nicolaescu, nu mi-a aparţinut. Nu am fost implicată în alegerea sculptorului, nu am comandat lucrarea şi nu am făcut demersuri pentru amplasarea acesteia", a afirmat acum Dana Nicolaescu, anul trecut, în decembrie, la inaugurare, ea refuzând să facă vreun comentariu inclusiv când a fost întrebată de jurnaliști dacă au dreptate cei care consideră că lucrarea nu-l reprezintă cu adevărat pe Sergiu Nicolaescu. Aceasta a precizat că a fost doar invitată de reprezentanţii Primăriei Târgu-Jiu şi ai Uniunii Autorilor şi Realizatorilor de Film din România (UARF) la dezvelirea sculpturii. La evenimentul respectiv a absentat primarul Florin Cârciumaru, municipalitatea fiind reprezentată de viceprimarii Aurel Popescu și Iulia Vână, cea din urmă fiind cea care a păstrat legătura cu Dana Nicolaescu în privința acestei acțiuni.