Șase documentare de autor la Universitatea “Constantin Brâncuși”
Caravana Docuart a revenit pentru cea de-a 4-a ediție consecutivă la Târgu Jiu, în zilele de 28 și 29 martie, cu o selecție de filme documentare românesti proiectate în compania regizorilor la Universitatea Constantin Brâncuși.
Evenimentul propune o serie de producții premiate în cadrul festivalului de film documentar București Docuart Fest, în secțiuni dedicate tinerilor studenți, profesioniștilor, dar și realizatorilor de produse televizate.
Seria de proiecții din prima zi a Caravanei a debutat cu filmul câștigător al marelui trofeu Docuart Fest 2018, Nunta anului, în regia lui Bán József. A urmat documentarul premiat pentru cea mai bună producție TV, Brașov 1987.
A doua zi a Caravanei începe de la ora 17:30 cu Poveste de Crăciun, film premiat cu mențiune specială. Regizorul, Andrei Olănescu, va povesti mai multe despre perspectiva lui asupra obiceiurilor românești de Crăciun, în sesiunea de Q&A.
Începând cu ora 18:00, aflați despre documentarea cazului unui fotograf comparat cu Brassaï, Kertész sau Moholy-Nagy, ale cărui creații sunt însă necunoscute publicului larg. Imre Kinszki este o victimă a Holocaustului, iar parcursul său se face cunoscut prin ajutorul fiicei sale, Judit, supravieţuitoare a tragediei. Andreea Știliuc va fi prezentă la proiecții și semnează regia documentarului Tatăl meu, Imre.
De la ora 19:00 va fi proiectat documentarul lui Marius Iacob: Eu sunt Hercule - pătrunderea cinematografică într-un spaţiu inovator și căutarea sinelui într-o atmosferă ce aduce aminte de Antichitate, toate reunite într-o prezentare actuală a stațiunii balneoclimatice Băile Herculane.
Seara se încheie cu filmul premiat pentru cea mai bună regie, Caisă (r: Alexandru Mavrodineanu) despre Maestrul Dobre, un veteran de box trădat de sportivul pe care l-a ajutat să devină campion mondial, și Caisă, noul său discipol în care învață să capete încredere.
Caravana Docuart sprijină sectorul cultural și face accesibile produse cinematografice românești în orașe în care cinema-ul nu există ca obicei cotidian ori ca spațiu fizic. Acest proiect creează dialog în comunitate, educă și informează.
Proiectul este organizat de asociația culturală pentru film documentar românesc Docuart și reprezintă o extensie a festivalului de film București Docuart Fest. Caravana Docuart este cofinanțată de Centrul Național al Cinematografiei (CNC) și Uniunea Cineaștilor din România (UCIN).