Buna Vestire sau Blagoveștenia, prăznuită luni

Buna Vestire este prăznuită la data de 25 martie în Calendarul ortodox și este cunoscută și ca Buna Vestire, fiind între sărbătorile cinstite de credincioșii ortodocși. Pentru cei care postesc, în această zi este dezlegare la peşte.

La începuturile creştinismului, data Bunei Vestiri a variat în funcţie de data la care se sărbătorea naşterea Domnului. Odată stabilită naşterea, la 25 decembrie, s-a stabilit firesc şi Blagoveştenia fix cu nouă luni înaine, la 25 martie.

În tradiția populară, sărbătoarea Bunei Vestiri întâmpină sosirea rândunelelor și primul cântec al cucului, de aceea, ziua de Blagoveștenie mai este numită Ziua Cucului.

În Apuseni, se stropeşte cu țuică la rădăcina pomilor și cu vin rădăcina viței de vie, pentru rod bogat, și se afumă cu cânepă și tamâie pomii fructiferi, pentru alungarea dăunătorilor.

De Buna Vestire se poate ara, dar nu se poate semăna, ca să nu mănânce păsările boabele de sub brazdă.

În tradiția populară se spune că de Blagoveștenie vin rândunelele și începe cucul să cânte, până de Sânziere sau de Sfântul Petru.

Tradiţia populară spune că, dacă auzi cântecul cucului nemâncat şi fără nici un ban în buzunar, este un semn de rău augur.

În acelaşi timp, în această zi feciorii şi fetele îl întreabă pe cuc dacă se vor căsători curând: "Cucule/ Voinicule!/ Câţi ani îmi vei da/ Până m-oi însura (sau mărita). Tăcerea cucului anticipează o veste foarte bună: însemna că acea persoană se va căsători foarte repede. În orice context, pentru cel care aşteaptă un răspuns, fiecare cântec al păsării-profet echivalează cu un an.

Vizualizări: 1,492

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Timp liber:

Citește și: