Şapte gorjeni, în programe de recuperare antidrog

Judeţul Gorj încă nu se confruntă cu un fenomen propriu-zis al consumului de substanţe stupefiante, cum se întâmplă, din păcate, în marile oraşe ale ţării. Însă şi gorjenii mai consumă din când în când droguri uşoare, care-i transpun într-o stare euforică, menită să-i facă să uite de problemele cotidiene. Laurenţiu Şoşoi, coordonatorul Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (CPECA) Gorj, declară că persoanele care ajung să consume astfel de substanţe se pot înscrie într-un program terapeutic, însă vindecarea este un proces destul de anevoios.

Reporter: Câţi consumatori v-au solicitat sprijinul în acest an?

Laurenţiu Şoşoi: De la începutul anului, au venit să se înscrie pentru recuperare aproximativ 7 persoane, iar acum mai avem 3 consumatori cuprinşi în program.

Reporter: În afară de cei care au ajuns să consume droguri şi au nevoie de tratament, există şi persoane care vin să ceară diverse informaţii despre cauzele şi efectele consumului de substanţe stupefiante?

Laurenţiu Şoşoi: Desigur, există foarte mulţi oameni care vin şi pun întrebări despre tot ce înseamnă acest fenomen şi unde poate duce el. Însă nu toţi cer neapărat informaţii pentru ei, de multe ori se interesează pentru cunoştinţe sau prieteni.

Reporter: Cam cât durează acest programul de recuperare?

Laurenţiu Şoşoi: În funcţie de fiecare caz în parte, programul se poate întinde până la 2 ani. Consumatorul este considerat ca şi o persoană bolnavă, care are nevoie de consiliere psihologică, medicală şi şcolară.

Reporter: Poate fi vorba de o amânare a sentinţei până la data vindecării?

Laurenţiu Şoşoi: În cele mai multe cazuri, sentinţa se poate amâna până în momentul în care persoana respectivă termină programul de recuperare, însă asta nu implică neapărat şi anularea pedepsei.

Reporter: Participaţi şi la programul terapeutic organizat pentru deţinuţi?

Laurenţiu Şoşoi: Da, foştii consumatori aflaţi în Penitenciarul Târgu-Jiu sunt consiliaţi individual sau în grup, atât de managerul de caz desemnat de noi, cât şi de psihologii închisorii, pe-o perioadă de 2-3 luni, înainte de eliberare. Scopul consilierii este formarea şi dezvoltarea deprinderilor de viaţă independentă în vederea reintegrării sociale.

Reporter: Care sunt aspectele cele mai dificile cu care se confruntă managerul de caz?

Laurenţiu Şoşoi: El are o misiune destul de grea, pentru că un consumator nu acceptă cu una cu două că are o problemă şi că are nevoie de ajutor specializat. Tendinţa de negare dispare cel mai greu şi pentru a reuşi acest lucru este nevoie de mult timp şi răbdare.

Reporter: Chiar dacă ies de după gratii, multe persoane cad din nou pradă acestui viciu. Cât de greu este să se vindece definitive?

Laurenţiu Şoşoi: Din păcate, este foarte greu să renunţe, odată ce au încercat gustul susbtanţelor halucinogene. Un consumator se consideră complet vindecat de-abia după 7 recăderi. Procesul de refacere din punct de vedere psihologic poate dura până la 5-7 ani.

Reporter: Acesta este singurul program pe care-l desfăşuraţi în Penitenciar?

Laurenţiu Şoşoi: Nu, pentru că avem un protocol încheiat cu reprezentanţii instituţiei, prin care desfăşurăm şi activităţi pentru prevenirea consumului de alcool, tutun şi a altor tipuri de dependenţe. Dacă nu a devenit încă un fenomen consumul de droguri în judeţul nostru, nu acelaşi lucru putem spune despre celelalte două vicii, care fac numeroase victime, mai ales în rândul minorilor.

Reporter: Care este acum vârsta la care tinerii încep să facă abuz de alcool sau ţigări?

Laurenţiu Şoşoi: Deja copiii încep să prindă gustul ţigărilor de la 10 ani. Şi de băut se apucă înainte de 14 ani. Aici, chiar trebuie tras un semnal de alarmă şi încercăm să facem diverse activităţi de prevenire în şcoli şi licee.

Vizualizări: 214

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: