Redacția Pandurul angajează jurnaliști! Trimite CV-ul tău însoțit de răspunsul la întrebarea: De ce ai vrea să lucrezi la Pandurul? la redactia@pandurul.ro până la data de 15 ianuarie 2025.

(închide)

S-a surpat terenul de sub bazinele de alimentare cu apă

Circa 750 de familii din Schela riscă să rămână fără apă. Asta pentru că bazinele din care sunt alimentate două sate sunt afectate grav de fisuri din cauza faptului că terenul pe care se află s-a surpat. Autorităţile locale sunt cele care ar trebui să ia măsuri pentru remedierea situaţiei, însă spun că nu dispun de fondurile necesare. În cazul în care bazinele se vor distruge complet, oamenii vor putea folosi doar apa de pe conducta de distribuţie, ceea ce înseamnă că vor rămâne fără apă în gospodării.

În urma precipitaţiilor abundente căzute anul trecut şi anul acesta, gospodărirea de apă pentru satele Sâmbotin şi Gornăcel, respectiv, patru bazine a câte 80 mc fiecare, sunt în pericol să se prăbuşească. Terenul a început să alunece încă de anul trecut, trei bazine sunt fisurate şi doar unul mai este viabil. Dacă nu se intervine există riscul să rămână cele două sate fără apă. „Cele patru bazine sunt aşezate pe nişte şei de beton. La montare ele au fost pe aliniamente. Pe porţiunea de teren care a început să alunece, şeile care ţin bazinele s-au scufundat. S-au produs fisuri în bazine datorită greutăţii apei, s-au fisurat pe partea superioară. Dacă va mai ploua o ia la vale”, a declarat Aristide Şerbănescu, primarul comunei Schela. 

Bazinele sunt situate în punctul Gura Plaiului, în munte. Nu există pericol de inundaţii în cazul în care vor ceda, asta pentru că în zonă nu există locuinţe.

Bazinele înmagazinau apă cât să poată fi folosită în cele două sate timp de 3-4 zile. Dacă acestea vor ceda, oamenii vor rămâne fără apă, asta pentru că se va putea utiliza doar cea care ajunge pe conducta de distribuţie. Autorităţile locale spun că nu sunt bani de reparaţii. „Am sesizat autorităţile, chiar miercuri au venit de la Inspectoratul de Stat pentru Situaţii de Urgenţă la faţa locului, am făcut un proces verbal de constatare a calamităţii şi acum să vedem de unde vom face rost de bani ca să intervenim. Intervenţia va fi destul de dificilă pentru că va trebui o documentaţie, un studiu geotehnic, probabil vor trebui câteva coloane care trebuie turnate, forate, zid de sprijin, e o cheltuială foarte mare. Bani nu sunt. În situaţia asta, nu avem decât să unim conducta de aducţiune cu conducta de distribuţie şi se va consuma apa la cantitatea care curge pe secţiunea conductei de distribuţie”, a mai spus primarul.

Vizualizări: 548

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: