S-a specializat în Belgia și s-a întors să vindece românii
Tot mai mulți medici tineri aleg să se întoarcă în România după ce se specializează în străinătate. Deși mulți au oferte să rămână peste hotare, decid să revină acasă și să pună aici în aplicare tot ce învață de la specialiștii străini. Întorși în țară, constată că sistemele medicale de aici și cele din străinătate sunt diferite cu mult.
Ionuț Cocheci este un exemplu. După ce s-a specializat în Belgia, a ales să se întoarcă acasă. Mai exact, la Rovinari, unde, de puțină vreme, este chiar șeful Secției de Medicină Internă la Spitalul Orășenesc.
Nu a avut în plan să se stabilească peste hotare pentru că avea familia acasă, dar în Belgia a avut ocazia să învețe multe pentru că se punea accent mai mult pe practică, decât pe lucrurile teoretice. „Am fost un an pentru specialitate în Belgia. Am învățat mai puțină teorie, dar foarte multă practică, tot ce înseamnă manevre intervenționale, de endoscopie. Sunt persoane dornice să te ajute, poți pune mâna pe aparatele respective fără a avea vreo teamă că riști să strici ceva. Acolo, partea asta nu reprezintă o problemă. M-am întors în țară, sunt din zonă, am aici familia și nu am vrut să rămân acolo să o iau de la zero. Acolo, viață de familie, ca și medic, nu prea reușești să ai”, a mărturisit medicul Ionuț Cocheci.
Despre ce e diferit în Belgia, tânărul medic a vorbit la fel de deschis. „Am început ca medic specialist. Sunt medic primar de anul trecut la spitalul din Rovinari, conduc secția de două luni de zile. Sunt lucruri destul de diferite între sistemele de sănătate de aici și din Belgia. Cred că poporului român îi lipsește răbdarea. Dacă acolo mergeau și programări care durau chiar și trei luni de zile pentru o investigație, aici suntem tare nerăbdători și vrem ca totul să ni se ofere acum, când te prezinți la spital. Astfel de investigații acolo erau cu programare. Dacă medicina, la nivelul Belgiei, era mai mult o medicină de ambulatoriu și foarte mulți pacienți erau tratați în ambulatoriu, la nivelul nostru, în România, încă se pune accent pe partea de spitalizarea continuă. Pacientul dorește și insistă să rămână internat zile la rând pe un pat de spital. Este o hibă a noastră”, ne-a mai spus medicul.
În ultimele luni, la spitalul din Rovinari, au venit mai mulți medici noi. Cei mai mulți dintre ei sunt tineri și specializați peste hotare. (A.A.)