S-a inventat dispozitivul care citeşte gânduri

Citirea gândurilor pare o acţiune de domeniul SF, care doar în filmele de gen se poate întâlni, dar în curând poate deveni realitate.  Ştiinţa şi tehnologia modernă au reuşit să creeze un dispozitiv care citeşte gândurile şi le traduce în propoziții auzibile.

Pentru cei mai mulți dintre noi, ideea de a ne expune „vocea minții” în public pare îngrozitoare. Conversațiile pe care le avem cu noi înșine sunt adesea presărate cu sentimente secrete sau lucruri inacceptabile din punct de vedere social. Însă acum, o tehnologie revoluționară dezvoltată de cercetătorii de la Universitatea din California, San Francisco (UCSF), permite, la un nivel minimal, acest lucru. Oamenii de știință au dezvoltat un mecanism de decodificare care "traduce" activitatea cerebrală direct în vorbire, după cum relatează The Guardian.

Noua interfață creier-computer ar putea să redea vorbirea persoanelor care au pierdut această capacitate din cauza paraliziei, a cancerului din zona gâtului, a sclerozei laterale amiotrofice sau a bolii Parkinson. "Pentru prima dată putem genera propoziții întregi bazate pe activitatea cerebrală a individului", a declarat Edward Chang, profesor în neurochirurgie la Universitatea California San Francisco (UCSF) și autorul care a condus cercetarea. Tehnologia promite să transforme viețile oamenilor care au momentan la dispoziție numai dispozitive de comunicare care lucrează foarte lent. Sintetizatoarele de vorbire, precum cel care era utilizat de Stephen Hawking, implică în mod normal compunerea cuvintelor literă cu literă, folosind mișcări faciale sau ale ochiului. Cu ajutorul acestora, indivzii pot spune în jur de 8 cuvinte pe minut, în timp ce în comunicarea naturală media este de 100-150 de cuvinte pe minut.

Această tehnologie transformă gândurile în vorbire audibilă, iar vocea sintetică generată operează cu o coardă vocală virtuală care poate imita inclusiv maniera de a vorbi a persoanei în cauză. Acuratețea acestei tehnologii este destul de înspăimântătoare, dar scopul tehnologiei nu este să spioneze gândurile secrete ale oamenilor, deși ar putea fi folosit și astfel. Tehnologia are avantaje medicale clare pentru cei care și-au pierdut abilitatea de a vorbi, cum ar fi persoanele care suferă de boli cum ar fi „sindromul locked-in” (sau pseudocoma, în care persoana este perfect conștientă, dar nu își poate mișca voluntar niciun mușchi, cu excepția celor oculari; adică poate doar să clipească), ALS sau paralizie.

Totuşi tehnologia nu este atât de avansată pe cât s-ar crede pentru că poate să traducă în sunet numai gândurile care sunt codificate în scopul vorbirii. Așa că funcționează doar în cazul monologului interior, și nu în cazul tuturor gândurilor, dintre care multe sunt poate doar imagini mintale, reprezentări sau sentimente nonlingvistice.

Vizualizări: 3,346

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Civic-media:

Citește și: