S-a descoperit pielea umană vie folosită pentru roboți

În filmele SF s-au văzut deja roboţi umanoizi care au piele la fel ca oamenii. Desigur acest lucru nu era încă posibil la vremea în care s-au realizat acele filme dar acum, roboții hibrid sunt făcuți atât din țesut viu cât și din materiale artificiale. 

Pielea umană vie pentru roboți creată de cercetătorii japonezi aduce SF-ul mai aproape de realitate.Metoda dezvoltată de aceștia, prezentată în revista Matter, nu numai că le-a oferit degetelor robotizate o textură asemănătoare pielii, ci și funcții de impermeabilitate și de auto-vindecare. 

Pielea umană vie pentru roboți este foarte importantă pentru roboții umanoizi, care au adesea sarcina de a interacționa cu oamenii în industriile de asistență medicală și de servicii. Dacă robotul seamănă cu un om, acest lucru poate îmbunătăți eficiența comunicării și poate evoca simpatia. Deși pielea actuală pentru roboți făcută din silicon poate imita aspectul uman, aceasta duce lipsă de texturi delicate precum ridurile și nu are funcții specifice pielii. Încercările de a fabrica foi de piele vie pentru a acoperi roboții au avut, de asemenea, un succes limitat, deoarece este dificil să fie conformate obiectelor dinamice cu suprafețe neuniforme, a informat Eurek Alert.

Pentru a crea pielea umană vie pentru roboți, echipa a scufundat mai întâi degetul robotizat într-un cilindru plin cu o soluție de colagen și fibroblaste dermice umane, cele două componente principale care alcătuiesc țesuturile conjunctive ale pielii. Takeuchi spune că succesul studiului constă în tendința naturală de micșorare a acestui amestec de colagen și fibroblaste, care s-a micșorat și s-a mulat strâns pe deget.

La fel ca grundurile de vopsea, acest strat a oferit o bază uniformă pentru următorul strat de celule, keratinocite epidermice umane, de care să se lipească. Aceste celule alcătuiesc 90% din stratul exterior al pielii, oferindu-i robotului o textură asemănătoare pielii și proprietăți de impermeabilitate.

Pielea astfel realizată a avut suficientă rezistență și elasticitate pentru a suporta mișcările dinamice ale degetului care se îndoia și se întindea. Stratul exterior a fost suficient de gros pentru a fi ridicat cu pensete și apă, ceea ce îi oferă diverse avantaje în îndeplinirea unor sarcini specifice, cum ar fi manipularea de mici bucăți de polistiren încărcate electrostatic, un material adesea folosit în ambalare.

Atunci când este rănită, pielea creată de cercetători s-ar putea auto-vindeca cu ajutorul unui bandaj de colagen, care s-a transformat treptat în piele și a rezistat mișcărilor repetate ale articulațiilor.

Totuşi, pielea nou creată este mult mai slabă decât pielea naturală și nu poate supraviețui mult timp fără furnizarea constantă de nutrienți și fără eliminarea deșeurilor. 

Vizualizări: 1,272

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Civic-media:

Citește și: