Rușeț: Fără restructurare, guvernul are obligația să treacă la lichidarea companiei

Complexul Energetic Oltenia poate avea viață lungă de aici înainte, dar într-o formă diferită de cea actuală. Ion Rușeț, consilier al Directoratului CE Oltenia, a spus că nu se pune problema închiderii companiei în câteva luni cum spun unii și nici măcar în câțiva ani. Dar, compania va trece prin schimbări substanțiale în perioada viitoare.

CE Oltenia așteaptă în luna martie ajutorul de salvare de 251 de milioane de euro. “Fără acești bani, nu puteam să continuăm activitatea. Practic, ce se întâmpla? Nu achiziționam certificatele, după data de 30 aprilie primeam o amendă de 100 de euro pentru fiecare certificat neachiziționat. Prețul unui certificat este acum în jur de 25 de euro. Asta înseamna insolvența, falimentul și lichidarea”, a spus Rușeț la Emi TV.

Ajutorul dat de guvern, cu acordul Comisiei Europene, este însă condiționat de un plan de restructurare, după cum a explicat Rușeț: “Este clar că, dacă am solicitat acest ajutor de salvare, avem o situație dificilă. Nu vom putea returna 251 de milioane de euro în șase luni. Și atunci, prin ordonanța de urgență se prevede ca, în termen de trei luni de la primirea acestui ajutor, compania să prezinte un program de restructurare, în așa fel încât să discutăm despre eficiență economică”.

Rușeț a explicat că este vorba de o trecere a unor grupuri energetice de pe cărbune pe gaze, în corelare cu reducerea activității miniere. Circa 4.000 de salariați se vor pensiona în următorii ani, dar vor fi necesare pe alocuri și angajări, a explicat Rușeț. “La termocentrale schimbăm tehnologia, trebuie să avem opțiuni foarte clare privind reconversia forței de muncă până în 2024”, a mai spus Rușeț, precizând că la finalul acestui program, din 2025, compania trebuie să revină pe profit.

“Dacă nu vom prezenta programul de restructurare, guvernul are obligația să treacă la lichidarea companiei. Comisia Europeană ne-a dat aprobarea pentru acest ajutor, dar dacă nu suntem în stare să venim cu acest program, să demonstrăm că putem să facem o tranziție justă din punct de vedere industrial și din punct de vedere social, înseamnă că guvernul României are obligația să lichideze această companie”, a avertizat oficialul companiei.

“Activitatea minieră va rămâne numai în acest județ și producția de energie pe cărbune va rămâne numai în Gorj”, a concluzionat Ion Rușeț.

Vizualizări: 6,195

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: