Alifie de gălbenele după rețeta bunicii. De ce nu o poate vinde!
Ar putea dezvolta o afacere de succes, dar nu are nici timp și nici banii necesari să demareze formalitățile necesare. Vorbim de o târgujiancă trecută de 50 de ani, care a învățat de la bunica ei rețeta pentru prepararea alifiei de gălbenele. Produsul este unul foarte bun și sănătos, dar care ajunge doar la prieteni și la familie pentru tratarea rănilor deschise, dar și a altor afecțiuni, cunoscându-se efectele miraculoase ale gălbenelelor.
Tanti Tora are 54 de ani. Locuiește în Târgu-Jiu, unde are și plantația de gălbenele pe are o îngrijește din totdeauna. Plantele o ajută să-i trateze pe cei trei bătrâni pe care-i are în grijă. ”Am plantația de gălbenele de patru ani. Sunt eco 100%, pentru că numai eu mă ocup de ele. Nu le stropesc, nu le fac nimic și le îngrijesc exact cum scrie la carte. Am decis să plantez gălbenele pentru că mi-am amintit de vorbele bunicii, care îmi zicea că alifia de gălbenele este bună pentru orice. Având trei bătrâni în grijă, am zis să încerc și eu și nu regret chiar dacă e mult de muncă”, povestește femeia.
Târgujianca este operator la o fabrică din oraș, iar după program se ocupă de gospodărie, dar și de prepararea alifiei de gălbenele după rețeta lăsată de bunica ei. ”Să știți că este foarte greu. Plantele se culeg atunci când e soare puternic și floarea e deschisă. O altă provocare este să găsesc untură proaspătă tot bio de la producători și propolis. Folosesc rețeta bunicii, dar am mai umblat eu pe ici, pe colo, ca să fie mai consistentă. Este bună pentru lovituri, bube, zgârieturi, răni deschise, pentru arsuri, pentru bebeluși când se irită de la scutece, pentru bătrâni când au escoriații”, a mai spus tanti Tora.
Femeia ar fi vrut să se dezvolte, să obțină certificat de producător și să comercializeze alifie, dar nu își permite acest lucru: ”Folosesc alifia eu și familia mea și prietenii. Nu pot să o vând sau să ies cu ea în piață pentru că nu am acte. Să fac demersurile acestea îmi trebuie și timp și bani, iar eu nu am. Nu îmi pot permite deși mi-ar fi plăcut“.
Alifia făcută de tanti Tora la Târgu-Jiu a ajuns și peste hotare. ”Nu vreau să mă laud că este făcută de mine și nu am nici un interes, dar este foarte bună și sănătoasă. Am un băiat care vine anual acasă și ia alifie pentru bătrânii de la un cămin din Anglia. A lucrat și în Germania și tot la un cămin de bătrâni și a folosit-o și acolo. Face minuni“.
Tanti Tora produce anual din plantația de gălbenele aproximativ 200 de borcănele de alifie. Totul este făcut din pasiune la care se adaugă mult suflet și rețeta moștenită de la bunica.