Rușeț anunță „zguduirea” sindicatelor care nu vor să intre în SMEO

Sindicaliștii din zona Motru, Nelu Roșca și Nicolae Bădița, și chiar unii din Turceni, ar putea rămâne pe dinafară dacă nu acceptă de bunăvoie să facă parte din Sindicatul Mine Energie Oltenia (SMEO). Ion Rușeț, prim-vicepreședintele Federației Univers, a declarat că ar putea urma zguduirea acestor sindicate, așa cum s-a întâmplat la Rovinari. Rușeț spune că nu e nicio problemă dacă nu se afiliază liderii, deoarece sindicatul are nevoie de membrii, nu de președinții sindicatelor.

Gabriel Căldărușe a fost ales președinte la Sindicatul Mine Energie Oltenia. În 4 septembrie instanța a acceptat schimbarea numelui Sindicatului Mine Energie Rovinari în Sindicatul Mine Energie Oltenia. Prezența a fost scăzută la alegerile din 11 septembrie, la urne fiind doar 2.573 de persoane, adică 68% din cei înscriși pe listele electorale. Liderii anunțau că au în evidență peste 4.000 de membri, iar pe Căldărușe l-au votat doar 1.900. Însă problema legitimității lui Căldărușe este mai accentuată dacă în sindicat mai apar câteva mii de persoane. Ion Rușeț a spus deja că nu vor fi alegeri pentru președinte, ci doar pentru noile departamente create. Căldărușe a fost ales de 2.000 de oameni, dar acest sindicat majoritar se vrea să aibă peste 9.000. De asemenea, liderii vor trebui să cedeze patrimoniul către SMEO deoarece vechile sindicate nu vor mai avea personalitate juridică. În final, liderii neascultători îi vor ceda lui Căldărușe și oamenii și patrimoniul.

La Turceni referendum, la Motru război

Aceasta este și problema liderilor din zonele Motru și Turceni, care nu acceptă că Gabriel Căldărușe s-a cocoțat în fruntea sindicatului. Ion Rușeț a confirmat că liderul Nelu Roșca nu vrea să mai facă parte din sindicatul reprezentativ SMEO, dar l-a avertizat că nu are nevoie de el, ci de oamenii lui. “Din câte știu sindicatul de la Roșiuța dorește să rămână independent. Atitudinea domnului Roșca din ultima perioadă a fost una anti-unitate. Construcția e pentru oameni, s-ar putea să fie surprize, să adere oamenii. Lucrătorii din Motru vor trece peste lideri”, a declarat Ion Rușeț. El a mai spus că liderii din zona Turceni vor organiza un referendum pentru a întreba salariaţii dacă vor să fie în SMEO sau nu. Mai mult, Rușeț a sugerat că liderii care nu vor accepta noua formă de organizare vor rămâne pe dinafară deoarece va avea loc „zguduirea” sindicatelor. „Facem acest sindicat pentru a negocia interesul salariaților sau încercăm să constituim o structură care să salveze dintr-o situație nedorită anumite poziții ale unor lideri? Eu nu pot să răspund, să răspundă activul sindical. Dacă la aceste întrebări nu poate să răspundă activul sindical, trebuie să răspundă membrii acestui sindicat. Fie că discutăm de un răspuns organizat, prin procedura referendumului, și există această posibilitate, un sindicat de la Turceni a luat această decizie, fie că discutăm despre o altă procedură care înseamnă zguduirea unor sindicate existente. Există și această posibilitate, nu ascund. Luați exemplu ce s-a întâmplat în Rovinari, structurile au fost zguduite”, a avertizat Ion Rușeț. „Nu mi-aș dori să fie o decimare între sindicate pentru o luptă în a-și apăra privilegiile unii lideri, nu e nevoie de baroni sindicali”, a mai declarat el, referindu-se la cei care nu vor să continue proiectul SMEO.

REACȚIE

Liderul sindical Constantin Mitrescu a declarat că la termocentrala Rovinari au votat 118 oameni.  „Au votat 118 de oameni, dar pentru că nu veneau oamenii la vot au plecat cu urnele mobile după ei prin secții. Ce vot e acesta? Acum Rușeț a trecut la amenințarea liderilor din Motru, Turceni”, a spus Mitrescu. Ion Rușeț a declarat că la Rovinari au votat peste 200 de membri din cei 500 aflați în evidențele sindicatului.

VOT

Oficial, la alegerile pentru preşedinţia SMEO au votat 2973 de membri, voturile fiind împărţite astfel: Gabriel Căldărușe-1954, Gheorghe Peptan-191 de voturi, Mihaela Negomireanu-167, Grigore Dereca-123, Alin Becheanu-77, Nicolae Bratu- 36 de voturi.

Vizualizări: 187

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: