Redacția Pandurul angajează jurnaliști! Trimite CV-ul tău însoțit de răspunsul la întrebarea: De ce ai vrea să lucrezi la Pandurul? la [email protected] până la data de 15 ianuarie 2025.

(închide)

România cere trei ani de amânare pentru CE Oltenia

România va cere Comisiei Europene amânarea închiderii termocentralelor pe lignit ale Complexului Energetic Oltenia (CEO) şi a carierelor miniere care le alimentează cu până la 3 ani faţă de deadline-ul din prezent.

Complexul Energetic Oltenia a alocat suma de 2,9 milioane de lei pentru a găsi un consultant care să rescrie planul de restructurare.

"Contractul sectorial de servicii va avea ca obiect: „Servicii specializate de consultanta cu privire la: - modificarea Planului de restructurare, al Societății Complexul Energetic Oltenia SA, aprobat de Comisia Europeana prin Decizia CE(2022)553 final din 26.01.2022 in vederea obținerii aprobării de la Comisia Europeana de modificare si prelungire a Planului de restructurare si asistenta pe toata perioada in discuțiile cu reprezentanții autorităților romane, cu Consiliul Concurentei si Comisia Europeana pentru obținere unei noi Decizii", se arată în anunțul de pe portalul de licitații publice.

Se asemenea, consultantul va asigura "clarificarea unor aspecte de natura ajutorului de stat cu impact in implementarea Planului de restructurare si in relațiile cu co_investitorii si Societățile de Proiect (SPV-uri) pentru implementarea proiectelor, dacă situația o va impune".

În baza angajamentelor în vigoare în prezent, România ar trebui să închidă, până în 2026, capacităţi de producţie de energie pe lignit cu putere instalată cumulată de 2.085 MW.

Investiţiile CEO în unităţi de producţie noi, reprezentând 2 centrale pe gaze naturale de 1.325 MW în total şi 8 parcuri fotovoltaice ce însumează 690 MW, la care se adaugă retehnologizarea unei hidrocentrale de 10 MW, sunt extrem de întârziate faţă de program.

Centralele solare ar fi trebuit puse în funcţiune în iunie 2024, iar grupurile pe gaze au ca termen de finalizare iunie 2026. Cu totul, planul de restructurare are ca termen limită de implementare sfârşitul lui 2026. Însă cele mai recente estimări ale CEO arată că centralele pe gaze ar putea fi puse în funcţiune abia în martie şi iulie 2028, iar parcurile fotovoltaice – în iunie şi noiembrie 2026.

În consecinţă, CEO vrea să contracteze consultanţi care să-i elaboreze un proiect de modificare şi prelungire a planului de restructurare, proiect pentru care statul român va cere aprobarea Bruxelles-ului.

Vizualizări: 2,107

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: