Revigorarea gazonului din curte primăvara

Gazonul necesită o îngrijire specială dacă ne dorim ca acesta să crească uniform şi curtea să fie verde încă de primăvara. Aerarea, scarificarea, înnisiparea şi chiar replantarea, dacă a fost afectat de boli, sunt lucrări necesare pentru un gazon frumos.

FERTILIZAREA: O primă etapă foarte importantă este fertilizarea terenului. Trebuie împrăştiat un îngrăşământ chimic sau organic (compost, pudră de oase sau de corn). Dacă nu este destul de bun pământul pe teren se mai poate presară îngrăşământ. Este recomandat un îngrăşământ solid mărunţit.

SCARIFICAREA: Urmează apoi scarificarea gazonului, pentru că la baza firelor de iarbă ajunsă la maturitate se formează un strat de material fibros, material descompus format din iarba taiată, frunze moarte sau rizomi. Acest strat e util în cantităţi mici, dar în exces obturează pătrunderea aerului şi a apei la rădăcini.

AERAREA: Solul trebuie afânat pentru ca apa şi îngrăşămintele să ajungă la rădăcini de aceea este necesară aerarea gazonului . Dacă solul nu este suficient de nisipos, gazonul are neapărat nevoie de aerare pentru că lipsa de aer împiedică dezvoltarea rădăcinii ierbii. Aerarea se face cu tije metalice goale pe interior, se pot procura de la magazinele de grădinărit unelte speciale pentru aerare.

ÎNSĂMÂNŢAREA: Următorul pas îl reprezintă însămânţarea pe suprafeţele afectate peste iarnă dar această etapă are loc după două săptămâni de la aplicarea îngrăşământului. Seminţele de gazon se aplică împreună cu un strat de nisip sau se face apoi p înnisipare.

ÎNNISIPAREA: Imediat după această operaţiune are loc înnisiparea gazonului cu o compoziţie de nisip şi pământ de ţelină. Rolul acetei operaţiuni este multiplu, oxigenarea solului, eliminarea denivelălilor şi eliminarea stratului de filt, resturi de vegetaţie uscată.

TĂVĂLUGIREA: După toate aceste procedee se începe procesul de tasare a pământului pentru ca sămânţa să intre în contact cu acesta şi să se dezvolte.

Gazonul se întreţine şi se păstrează cel mai bine dacă este tuns cu o maşină specială şi udat foarte des, mai ales primăvara şi vara.

Vizualizări: 2,177

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: