Reguli pentru cei care taie porcul în gospodărie. Cine riscă amendă!

Sacrificarea porcului şi consumarea acestuia în familie, fără controlul sanitar- veterinar al stării de sănătate a animalului şi a salubrităţii cărnii obţinute, poate avea consecinţe grave, avertizează Direcția Sanitar-Veterinară și pentru Siguranță Alimentară Gorj.

Dacă porcul este bolnav, prin vânzarea necontrolată riscaţi să îmbolnăviţi alţi oameni sau alte animale, iar răspândirea bolilor la animale sau om se pedepseşte, conform legii.

Porcul crescut în gospodărie, carnea și produsele din carne provenite de la acesta sunt interzise a fi comercializate, mai arată DSVSA Gorj.

În cazul în care proprietarul constată, înainte de sacrificare, apariția unor modificări ale stării de sănătate a animalului (inapetență, febră, pielea se înroșește, apoi devine cianotică, arcuire a spatelui, mers greoi, vomă sangvinolentă, diaree abundent sangvinolentă etc.) va fi anunțat de urgență medicul de liberă practică împuternicit.

La fel si dacă, după sacrificare, constată existența unor modificări ale organelor interne, și anume: splina mult mărită, de culoare roșie sau neagră, ficatul mult mărit, numeroase hemoragii (la nivelul limfonodulilor și seroaselor), acumulări de lichide în cavități etc.

În situaţia în care medicul veterinar constată că porcul dumneavoastră este bolnav, nu riscați sacrificarea şi consumul cărnii. Veţi fi despăgubit de stat la valoarea de piaţă a animalului, numai dacă acesta este identificat și înregistrat.

“Nu consumaţi carnea şi nu o preparaţi, până nu obţineţi de la medicul veterinar rezultatul examinării pentru Trichinella spp., cu rezultat negativ”, arată DSVSA Gorj.

Examinarea cărnii provenite de la porcii sacrificaţi în vederea depistării trichinelozei este obligatorie. Probele se recoltează din limbă, musculatura intercostală, pilierii diafragmatici, mușchii maseteri, mușchii abdominali, partea musculară a diafragmei situate în apropierea costelor sau a sternului (de dimensiunea unei nuci).

Comercializarea cărnii de porc neexpertizată sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor se sancţionează cu amenzi cuprinse între 20.000 și 40.000 de lei.

“Cumpăraţi carne de porc, produse sau preparate obţinute din aceasta, numai din locuri sau spaţii autorizate şi supravegheate sanitar-veterinar, care, prin programul de control implementat de către inspectorii Autorităţii Naţionale Sanitare-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, garantează că acestea provin din abatoare autorizate, unde este asigurată asistenţa sanitară-veterinară permanentă”, este avertismentul DSVSA Gorj.

Vizualizări: 3,226

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: