Răsadurile de roşii pentru solarii se plantează în februarie

Cultura tomatelor în spații protejate - solarii și sere - se realizează cel mai des în perioada 25 martie – 15 septembrie. Cultivarea tomatelor în solarii se realizează conform unui flux tehnologic care începe în luna februarie cu pregătirea terenului şi înfiinţarea culturii.

Culturile de tomate se practică în mai multe cicluri, din punct de vedere al perioadei de vegetaţie, iar ciclul I deja a început în februarie. Semănarea se efectuează încă din timpul iernii, iar plantarea are loc la începutul primăverii, în luna martie.  Poate exista și un ciclu intermediar, cu plantarea în luna mai şi recoltarea în luna iulie.

Schema de înfiinţare a culturii variază în funcţie de tipul de solar, iar densitatea în funcţie de vigoarea plantelor, de zona de cultură şi de tehnologia care se va aplica în continuare. Plantarea se realizează manual, în gropi (copci) de dimensiuni corespunzătoare, astfel ca bolul de pământ să poată fi acoperit cu 1,5 –2 cm de sol.

Cultivarea tomatelor în solarii și sere este de obicei mai costisitoare decât cea în câmp, însă și veniturile agricultorilor care apelează la această formă de cultivare sunt mai mari, deoarece pot comercializa legumele timpuriu. Totodată agricultorii interesați de cultivarea tomatelor trebuie să știe că Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a acordat un sprijin financiar în cadrul programului de susținere a tomatelor cultivate în spații protejate.

Este vorba de un ajutor minim de 3.000 de euro/an pentru cultura de tomate. Beneficiarii trebuie, printre altele, să dețină o suprafață cultivată cu tomate în spații protejate de cel puțin 1.000 mp, să obțină o producție de minimum 2 kg tomate/mp și să valorifice o cantitate de tomate de 2.000 kg dovedită cu documente justificative.

Vizualizări: 1,685

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: