Răfuială la vedere între primar și viceprimar
Situaţie tragi-comică într-o comună din judeţul Gorj, acolo unde problemele comunităţii sunt motiv de scandal pe facebook între primar şi viceprimar. Deşi ambii îşi desfăşoară activitatea 8 ore pe zi sub acelaşi acoperiş, au decis să fie “transparenţi” şi să rezolve disfuncţionalităţile activităţii pe paginile de socializare, în văzul cetăţenilor. Se întâmplă asta în comuna gorjeană Bumbeşti-Piţic, unde schimbul de replici în mediul on-line între cei doi aleşi locali a devenit ceva obişnuit.
În afară de şedinţele de Consiliul Local unde primarul și viceprimarul se tachinează, aceștia o fac şi pe paginile de socializare. Deranjată de o postare a primarului din Bumbeşti-Piţic, viceprimărița Irina Cojocaru a răspuns provocărilor şi face acuzaţii grave cu privire la activitatea acestuia şi la modul cum gestionează banii publici.
Una dintre problemele scoase în evidenţă este legată de faptul că, deşi la şcoala din comună s-au făcut grupuri sanitare moderne, acestea nu sunt puse în funcţiune. Nereguli ar mai fi şi la dispensarul comunal. "Pentru reabilitarea școlii a fost folosită suma de aproximativ 4 miliarde lei vechi, bani negestionaţi corespunzător pentru că recepția nu a fost făcută nici la data de azi, deși banii au fost cheltuiți cu mult timp în urmă, iar copiii continuă să meargă la toaleta din curte fără apă curentă. La dispensar s-a semnat un contract cu o firmă de construcții, în martie 2019, lucrarea fiind terminată în anul 2018, adică înaintea semnării contractului. Lucrarea avea în vedere construirea unei camere tehnice în care să fie montată centrala plus cele necesare în cele două camere în care doamna doctor își desfășoară activitatea. Toate acestea având ca pret suma de 550 milioane de lei vechi conform contractului. Din experienţa personală, şi raportându-mă la preţurile pieţei şi făcând câteva calcule am ajuns la concluzia că această lucrare se putea face la jumătate de preţ şi achitată atunci când lucrarea a fost finalizată pentru că a expirat contractul, constructorul nu şi-a primit banii, iar primăria figurează cu datorii", a spus Irina Cojocaru pe pagina de facebook.
Viceprimarul îşi pune semne de întrebare şi cu privire la modul în care s-a făcut aprovizionarea cu material lemnos la nivelul localităţii. "În ceea ce privește achiziţia de lemne, procesul verbal de recepție a fost semnat în luna august de către mine și membrii comisiei pe o cantitate de 22 mc, iar factura a apărut în luna noiembrie 2019, cu o cantitate de 25 mc, deși în ziua în care am semnat procesul verbal ni s-a promis de către domnul primar că vom primi factura a doua zi. Deşi nu a fost ger sau zăpadă lemnele s-au înjumătăţit şi totodata au mai apărut 3mc în factura care fizic nu apar niciunde".
Primarul Michy Nioaţă consideră că aceste acuzaţii sunt doar dezinformări. "Aduc dovada dezinformării cetăţenilor în ceea ce priveşte achiziția de lemne. Aşadar, am achiziționat în luna august 2019 lemne pentru primărie în cantitate de 22mc, conform procesului verbal de recepţie cu care pot face dovada. În altă ordine de idei, întreb cu ce am greşit renovând dispensarul de la Bumbeţti-Piţic, alimentare cu apa, gresie, fainţă, zugrăvit, încălzire -calorifere şi centală. Am fost acuzat de doamna viceprimar în sedinţa de consiliu că nu am făcut nimic pentru şcoala din Bumbeşti-Piţic. E firesc să te enervezi şi o consideri "de campanie electorală" când ştii că şcoala a fost reabilitată cu fonduri de la guvern şi în fond spune ca nu am facut nimic. Bine, scopul său este să discrediteze primarul", a fost reacția lui Nioață.