Putin știe cine sunt teroriștii cibernetici
Vladimir Putin, preşedintele Rusiei, a acuzat, luni, Statele Unite, că au dezvoltat instrumentele cibernetice sofisticate utilizate în recenta serie de atacuri informatice, subliniind că Moscova nu este implicată deloc în aceste incidente.
"În privinţa surselor acestor ameninţări, cred că Microsoft a vorbit direct despre acest lucru. Au spus că primele surse ale acestui virus au fost serviciile de informaţii americane. Rusia nu este implicată deloc în această situaţie", a declarat Vladimir Putin după o reuniune economică desfăşurată în China.
Potrivit unor specialişti, recentele atacuri cibernetice reprezintă efectul dezvăluirii de către hackeri, la începutul acestui an, a unor tehnologii informatice ofensive construite de Agenţia SUA pentru Siguranţă Naţională (NSA). Unul dintre aceste instrumente a furnizat planul pentru recenta serie de atacuri.
Vladimir Putin a exprimat preocupare în legătură cu recentele atacuri informatice, pledând pentru discutarea securităţii cibernetice cu liderii altor ţări. "Această problemă trebuie discutată urgent la nivel politic; trebuie conceput un sistem de securitate pentru evitarea unor astfel de evenimente", a declarat Vladimir Putin. Atacurile cibernetice din 12 mai nu au provocat daune semnificative pentru instituţiile din Rusia, dar situaţia generală este alarmantă, a explicat liderul de la Kremlin. "Nu au existat daune semnificative asupra agenţiilor noastre, asupra băncilor şi sistemului medical. Dar, la modul general, atacurile cibernetice sunt un lucru grav, nu este nimic bun în aşa ceva, apar preocupări", a subliniat Vladimir Putin. (M.F.)