Puşcărie pentru o fostă patroană de farmacii din Gorj
Verdict al magistraților gorjeni într-un dosar în care procurorii au trimis-o în judecată pe Teodora Surdoiu, fostă patroană a unor farmacii din județ, acuzată că a luat credite bancare păcălindu-i pe funcționarii care i le dădeau, ea folosindu-se de documente false.
Procesul a început în primăvara anului trecut, iar acum sentința instanței stabilește că femeia trebuie să facă închisoare, decizia dată miercuri de judecători nefiind una definitivă. „Condamnă inculpata Surdoiu Teodora la pedeapsa de 2 ani închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de instigare la înşelăciune agravată, în formă continuată.(…) Condamnă inculpata Surdoiu Teodora la pedeapsa de 10 luni închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată”, inculpata fiind acuzată de comiterea a 42 de acte materiale, acestea fiind, în principal, adeverințele salariale falsificate și prezentate la bancă.
A mai avut condamnări
Teodora Surdoiu a mai fost condamnată în trecut la închisoare cu suspendare și pentru că se află în stare de recidivă acum magistrații au decis ca pedeapsa să fie una cu executare. „Anulează suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei de 2 ani şi 6 luni închisoare aplicate inculpatei prin sentinţa penală nr. 348/20.02.2013 pronunţată de Judecătoria Târgu-Jiu, definitivă prin decizia penală nr. 2280/21.11.2013 pronunţată de Curtea de Apel Craiova. Descontopeşte pedeapsa rezultantă de 2 ani şi 6 luni închisoare aplicată inculpatei prin sentinţa antemenţionată în pedepsele componente, (…)contopeşte pedepsele stabilite pentru infracţiunile deduse judecăţii în prezenta cauză cu pedepsele stabilite prin sentinţa penală nr. 348/20.02.2013 pronunţată de Judecătoria Târgu-Jiu, definitivă prin decizia penală nr. 2280/21.11.2013 pronunţată de Curtea de Apel Craiova şi aplică inculpatei pedeapsa principală cea mai grea de 2 ani şi 6 luni închisoare, la care adaugă sporul de o treime din totalul celorlalte pedepse stabilite, în total 3 ani şi 6 luni închisoare, ce se va executa potrivit art. 60 Cod penal”, a stabilit instanța, articolul 60 din Codul Penal făcând referire la modul în care se execută pedeapsa în spatele gratiilor.
Are de plătit zeci de mii de euro
Judecătorii i-au interzis inculpatei și să ocupe timp de 3 ani funcții de conducere în firme sau în aparatul de stat, ea fiind obligată și să restituie banii pe care i-a luat ilegal de la bănci. „Obligă inculpata să plătească: - părţii civile S.C. Banca Comercială Română S.A. suma de 47.073 euro prin echivalent în lei la data plăţii şi suma de 92.210,47 lei, precum şi în continuare la plata dobânzilor contractuale corespunzătoare, până la stingerea efectivă a debitelor; - părţii civile SECAPITAL SRL prin reprezentant convenţional S.C. KRUK ROMANIA S.R.L. suma de 22.503,39 lei şi în continuare la plata dobânzilor contractuale corespunzătoare, până la stingerea efectivă a debitului; - părţii civile DDM INVEST I AG prin reprezentant convenţional S.C. ASSET PORTOFOLIO SERVICING ROMANIA S.R.L. suma de 17.657,70 euro prin echivalent în lei la data plăţii şi suma de 35.776,55 lei, precum şi în continuare la plata dobânzilor contractuale corespunzătoare, până la stingerea efectivă a debitelor, toate aceste sume fiind cu titlu de despăgubiri civile, reprezentând daune materiale.(…)Obligă inculpata la plata către stat a sumei de 3.750 lei cu titlu de cheltuieli judiciare”, a decis instanța.
Actele falsificate au fost anulate
Magistrații au anulat și o serie de acte înregistrate la ITM Gorj și care erau falsificate, acestea fiind folosite la obținerea creditelor bancare. „Pe majoritatea adeverinţelor de salariu inculpata Surdoiu Teodora a consemnat acelaşi salariu în valoare de 2.024 lei (2.900 lei brut), indiferent de funcţia deţinută de angajat (asistent farmacie, inginer, dulgher, muncitor necalificat, conducător auto), aspect puţin probabil a fi real, în condiţiile în care o persoană fără studii ori cu studii medii nu poate fi remunerată la fel ca o persoană cu studii superioare, iar între persoane cu aceeaşi calificare existau discrepanţe mari ale nivelului de salarizare (550 lei sau 730 lei faţă de 2.900 lei). Tot relevant în dovedirea activităţii infracţionale a inculpatei Surdoiu Teodora este şi faptul că aceasta a întocmit şi eliberat adeverinţele de salariu în numele SC R… SRL, SC F…. SRL şi SC C…. SRL, pentru împrumutaţi sau coplătitori, fără a respecta ordinea cronologică, aceste acte având numere de înregistrare mai mici decât cele eliberate la date anterioare”, se arată în rechizitoriul trimis instanţei de judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu Jiu.