Prunele previn cancerul şi reglează greutatea corporală

Prunele sunt fructe cu gust dulce intens, ce aparţin familiei Rosaceae şi genului Prunus, care mai include şi piersicile, nectarinele şi migdalele. Ele aduc multiple beneficii sănătăţii, graţie conţinutului bogat de vitamine, minerale şi fibre, în opoziţie cu aportul sărac de calorii. Consumate în stare proaspătă sau incluse în reţete sănătoase, prunele sunt tot la fel de recomandate pentru menţinerea sănătăţii şi a greutăţii corporale.

În stare proaspătă, prunele oferă o gamă largă de nutrienti preţioşi pentru sănătate, în schimbul unui număr redus de calorii. Iată care sunt câteva dintre beneficiile consumului de prune pentru organismul uman.

Reglarea greutăţii corporale

În ciuda gustului dulce foarte plăcut, prunele sunt slab calorice şi nu conţin grăsimi saturate, ci doar nutrienţi benefici sănătăţii (minerale, vitamine şi fibre). Prunele inhibă evoluţia aterosclerozei provocate de nivelul ridicat de colesterol în corp şi stimulează metabolismul glucidic, prevenind instalarea diabetului zaharat. O serie de compuşi benefici din prune (fibre alimentare, sorbitol şi isatina) reglează funcţionarea sistemului digestiv şi ameliorează afecţiunile tractului intestinal, în special constipaţia.

Prunele sunt o sursă preţioasa de antioxidanţi, care protejează celulele sănătoase ale organismului şi împiedică instalarea diverselor tipuri de cancer sau îmbătrânirea celulară. Efectul de reglare a glicemiei în sânge, provocat de consumul regulat de prune, ajută la stimularea memoriei şi susţinerea funcţiilor cognitive.

Îmbunătăţirea vederii şi a esteticii pielii

Tot prunele sunt o sursă generoasă de vitamina A şi beta caroten. Aceste două vitamine sunt esenţiale pentru sănătatea vederii (consumul de prune poate preveni degenerarea maculară) şi a membranelor mucoase de la nivelul pielii. Anumite studii au demonstrat şi că un consum regulat de fructe bogate în vitamina C contribuie la dezvoltarea rezistenţei corpului împotriva cancerului pulmonar sau al cavitaţii bucale.

Fierul din prune contribuie la procesul natural de formare a celulelor roşii, iar potasiul este o componentă de bază a celulelor şi fluidelor corpului, ajutând la reglarea ratei cardiace şi a tensiunii sângelui. Prunele furnizează din belşug vitamina C, care ajută la o mai bună absorbţie a fierului. Astfel, se previne dezvoltarea de afecţiuni asociate cu carenţele în acest mineral, precum anemia.

VITAMINE

Prunele furnizează şi complexul de vitamine B (niacina, vitamina B 6 şi acid pantotenic), importante pentru metabolizarea carbohidraţilor, proteinelor si grăsimilor. Vitamina K din prune contribuie la funcţia de coagulare a sângelui şi în metabolizarea osoasă. Unele studii de specialitate au descoperit că aportul suplimentar de vitamina K reduce riscul de apariţie a bolii Alzheimer.

Vizualizări: 209

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din :

Citește și: