Boala tinerilor: scriu SMS-uri în somn
Medicina modernă se confruntă cu probleme tot mai grave de somnambulism. Sleep-texting-ul sau scrisul de mesaje în somn este o mare problemă a somnambulismului modern şi apare în general la adolescenţi.
Există foarte mulţi oameni care sunt în stare să trimită SMS-uri în timp ce dorm, la fel cum somnambulii desfăşoară, în timp ce sunt adormiţi, diverse activităţi. Specialiştii afirmă că fenomenul, nu numai că îi poate pune pe cei implicaţi în situaţii neplăcute, dar afectează şi somnul acestora, putând avea efecte nefaste asupra sănătăţii.
Ce efecte are sleep-texting-ul?
Tehnologia modernă poate avea un impact extrem de puternic asupra vieţii oamenilor, iar tinerii care utilizează intens smartphone-urile sunt deosebit de susceptibili de a dezvolta o adevărată dependenţă de acestea. În cazul unora dintre ei, situaţia poate duce la dezvoltarea tulburării numite sleep-texting – transmiterea de SMS-uri în timpul somnului, în stare de inconştienţă. Efectele aşa-numitului sleep-texting pot fi foarte neplăcute, mergând de la transmiterea neintenţionată a unor mesaje cu conţinut compromiţător unor persoane cu care, altfel, cel care le-a transmis nu avea nicio intenţie de a intra în contact, şi până la perturbarea somnului, mai ale a fazei REM, de somn profund, cu consecinţe nefaste asupra odihnei de noapte şi asupra sănătăţii.
Problema constă în faptul că adolescentul care doarme primeşte un mesaj pe telefon şi automat întinde mâna spre telefon şi răspunde, instinctiv. Odată ce s-a trezit, nu îşi aminteşte, însă, să fi făcut acest lucru. Faţă de a fi somnambul, scrisul de mesaje în somn pare mult mai dificil dar, spun specialiştii, mesajele scrise astfel nu sunt întotdeauna coerente.
Nu există încă tratamente pentru sleep-texting
Medicii nu au descoperit încă tratamente pentru acest somnambulism modern dar specialiştii au totuşi unele remedii. Pentru a îndepărta pericolul, specialiştii recomandă închiderea telefoanelor înainte de a merge la culcare sau, în cazuri extreme, scoaterea lor din dormitor. De asemenea, pentru crearea unor condiţii optime pentru somnul de noapte, se recomandă închiderea dispozitivelor electronice de genul computerelor, telefoanelor mobile şi televizorului cu cel puţin o oră înainte de culcare, deoarece lumina lor inhibă producerea melatoninei, un hormon care induce somnul şi care este secretat de organism doar în condiţii de întuneric.