Protestul romilor la Târgu Jiu. „Locurile de muncă în oraş sunt lucruri sfinte”

Revoltă în premieră a romilor din cartierul Obreja, care vineri după-amiază au protestat în fața Prefecturii Gorj pentru a cere locuri de muncă. Liderul lor, Nelu Pavel, a spus că la o asemenea cerere s-a ajuns după ce autoritățile locale au decis să închidă târgul de haine vechi de la marginea orașului. Marcel Romanescu a venit în mijlocul protestatarilor și a fost aplaudat de aceștia, fiind asigurat că la alegerile din 11 iunie a fost votat de etnia respectivă, deși lucrurile nu au stat chiar așa.

Protestul a început din cartierul Obreja, Nelu Pavel fiind în fruntea celor circa 200-300 de romi care l-au urmat până în centrul orașului. Consilier județean pe listele PSD, liderul etniei a strigat cât a putut „Vrem să muncim, nu să furăm!”, dar și „Jos discriminarea!”.

Deplasarea din Obreja până în Piața Prefecturii s-a făcut fără probleme, aici participanții plângându-se în special de lipsa locurilor de muncă. Închiderea „Coleusului”, așa cum este botezat târgul de haine vechi de la marginea orașului, a fost motivul de supărare al tuturor, romii spunând că dacă acolo nu mai vând haine, nu mai au din ce trăi. Clienții oricum li s-au redus pentru că în oraș au apărut o grămadă de magazine cu același profil de marfă.

„Vrem să muncim orice, de la menajere până la femei de serviciu, oriunde. Nu avem carte că n-am învățat când a trebuit, dar cu mătura cred că putem da. Dacă se închide Coleusul nu mai putem vinde nimic și atunci ce facem. Dacă ne ducem cu căruța cu haine ne amendează, la Coleus nu mai avem cum să vindem, noi ce să facem, că altceva nu știm?”, a spus una dintre protestatare.

În timp ce femeile s-au plâns că, în plus, trebuie să facă eforturi tot mai mari pentru a-și putea trimite copiii la școală, cartierul Obreja fiind unul cu o populație destul de săracă, bărbații s-au arătat dispuși să muncească orice, numai să li se ofere un job și lor. 

„Muncitor necalificat, normal, că altă carte nu am. La 60 de ani ai mei cine credeți că mai mă ia. Am lucrat la Mașini Unelte, apoi la Sticlă, dar peste tot am fost restructurat. Ce mai pot face eu la vârsta mea, mai ales că pe unde mă duc și mă vede lumea că sunt țigan, din start mi se spune că nu e nici un post vacant”, s-a plâns unul dintre protestatari.

„Târg” cu Romanescu

La un moment dat, Nelu Pavel a început să ceară „Să vină primarul!” și „Să vină prefectul!” și, ca printr-o vrăjitorie, mai întâi a apărut în piață Marcel Romanescu, iar la scurt timp pe scările Prefecturii a apărut și Ciprian Florescu. Sosirea edilului a fost primită cu aplauze, pentru Romanescu fiind o victorie la capitolul imagine, mai ales că romii îl arătau cu degetul ca principalul vinovat pentru decizia de închidere a „Coleusului”.

După ce l-au asigurat inclusiv de faptul că l-au votat, aceștia i-au cerut primarului susținere pentru ca târgul de haine vechi să nu fie închis. Romanescu a explicat că până acum autoritățile locale au plătit o chirie mare pentru suprafața ocupată de târgul de haine second hand, circa 1,2 milioane lei în doi ani, afacerea derulându-se de peste un deceniu. Cu banii respectivi, pământul putea fi cumpărat de mai multe ori, primarul spunând că municipalitatea va încerca să achiziționeze terenul de la firma care îl deține, caz în care va putea fi păstrat și târgul de haine second hand. Romanescu a remarcat însă că numărul vânzătorilor de acolo a scăzut drastic de când în oraș sunt numeroase magazine cu același profil, activitatea comercială a romilor fiind pusă în pericol.

NEGOCIERI

O delegație a romilor a mers la negocieri în Palatul Administrativ cu Marcel Romanescu și Ciprian Florescu, liderul etniei, Nelu Pavel, spunând că autoritățile au un răgaz de câteva zile pentru a rezolva problema. În caz contrar, la început de octombrie un miting și mai mare ar putea fi organizat în același loc. „Într-o săptămână voi scoate 3000 de țigani afară. Voi chema aici tot județul. Eu le apăr interesele. Vreau să devenim activi, nu să fim infractori. Oamenii vor să muncească, desigur, dar nu aveți voi locuri de muncă, românii, pentru voi, care sunteți calificați, dar noi! Despre ce vorbim? Despre locuri de muncă la Târgu Jiu? Parcă ar fi lucruri sfinte!”, a tras concluzia Nelu Pavel.

Vizualizări: 595

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: