Protest şi demisii după comasarea şcolilor din Motru
Decizia autorităţilor locale de a comasa Şcoala generală numărul 2 din municipiu cu Colegiul Naţional „George Coşbuc” nu a fost o măsură deloc agreată de dascălii şi elevii de la cel mai prestigios liceu din Motru. Ieri la prânz aceştia au protestat faţă de decizia de comasare, iar directorul Valeriu Drulă şi-a dat demisia, fiind şi el nemulţumit de situaţia creată.
Oricât de frumos ar vorbi autorităţile locale despre comasarea celor două unităţi de învăţământ, lipsa de transparenţă şi decizia bruscă luată în acest caz fără consultarea dascălilor şi părinţilor i-a nemulţumit, culmea, nu pe cei a căror şcoală ar urma să dispară din toamnă, ci pe cei de la liceu, cei care ar urma să „înghită” unitatea de învăţământ mai mică. Cele două unităţi şcolare sunt mai mult decât vecine, practic nici nu au gard între ele, folosesc aceeaşi sală de sport, aceeaşi bază sportivă, iar elevii de la liceu învaţă deja în clase de la şcoala generală, care are spaţii de învăţământ excedentare.
Şi, cu toate acestea, vestea că de anul viitor Colegiul ar urma să fie comasat cu şcoala generală i-a nemulţumit pe dascăli şi pe elevi, aceştia strângându-se ieri la prânz în curtea liceului pentru a protesta faţă de decizia luată de Consiliul Local Motru. „Sunt unul dintre cei mai vechi profesori din oraş, am văzut cum s-a construit acest Colegiu, ştiu performanţele de aici şi ştiu problemele pe care le au cei de la şcoală şi nu sunt de acord cu decizia luată fără să fim şi noi consultaţi. Practic, un lucru care merge bine, cum suntem noi, liceul, îl iei şi îl amesteci cu unul care are probleme, după care tu trebuie să rezolvi şi acele probleme. Nu se face aşa ceva”, ne-a precizat unul dintre dascălii protestatari.
Demisia lui Drulă
Elevii şi dascălii care au protestat în curtea liceului au scandat lozinci prin care îşi manifestau nemulţumirea faţă de decizia de comasare, „Democraţie”, „Nu comasare” sau „Demisia” fiind câteva dintre strigăturile elevilor şi dascălilor, niciuna dintre ele nevizând însă conducerea Colegiului Naţional. Şi, cu toate acestea, directorul Valeriu Drulă şi-a înaintat ieri demisia din funcţia de conducere, în timpul protestului el având în birou chiar un reprezentant al Inspectoratului Şcolar Gorj. Acesta a precizat că renunţă la funcţia de conducere pentru că nu este de acord cu includerea şcolii generale în structura de funcţionare a liceului.
Drulă spune că decizia de comasare va duce şi la reduceri de personal, despre care nu vorbeşte nimeni acum, cu excepţia dascălilor care se opun hotărârii Consiliului Municipal Motru. Profesorii strânşi în curtea liceului nu îşi fac griji pentru catedrele lor, ci pentru slujbele personalului nedidactic, personal care întotdeauna a rămas pe drumuri în astfel de situaţii. „S-au mai închis şcoli în Motru şi am crezut că lucrurile se vor opri aici, dar acum chiar nu se mai poate. Mai sunt două şcoli generale, iar una o trecem de liceu şi, gata, s-a rezolvat problema. Noi credeam că ideile astea de comasare ţin de fosta guvernare, dar văd că şi cei de acum procedează la fel. Ba mai mult, nici măcar nu ne consultă, iau deciziile astea când noi suntem în vacanţă şi le aflăm când venim la şcoală. În alte cazuri măcar au avut ca motivaţie faptul că erau elevi puţini, dar şcoala asta cu care vor să ne unească are 800 de elevi, iar noi suntem 1000, deci vom fi foarte mulţi”, a spus unul dintre dascălii protestatari.
Explicaţii oficiale
Primarul din Motru, Dorin Hanu, nu a fost ieri de găsit nici la birou şi nici la telefon pentru a clarifica lucrurile, dar o poziţie din partea autorităţilor locale a furnizat-o presei viceprimarul Tudor Dobrică. Acesta nu ştia foarte multe despre protestul de la liceu şi chiar părea mirat de cele întâmplate, dar mai ales de demisia directorului Drulă, despre care spune că săptămâna trecută susţinea procesul de comasare. „Domnul director a participat la o şedinţă a domnului primar cu directorii de şcoli şi acolo nu s-a opus din ce am aflat eu. Comasarea s-a făcut în timpul vacanţei pentru că aveam termen limită de la Inspectoratul Şcolar să clarificăm structura reţelei şcolare în anul 2013-2014 până pe 14 ianuarie. Vineri a fost luată decizia pentru că oricum cele două şcoli funcţionează aproape la comun, iar în urma procesului de comasare ar rezulta un număr de 1800 de elevi pentru noua structură, ceea ce ar fi un avantaj pentru atragerea de fonduri europene în anii următori”, a explicat viceprimarul din Motru.
Rămâne de văzut dacă cele spuse de el îi mulţumesc şi pe dascălii de liceu, aceştia intenţionând să ceară, împreună cu elevii, organizarea unui miting de protest chiar în faţa Primăriei Motru, în speranţa că cei care le-au cerut votul anul trecut şi le-au promis „mai bine” vor explica de data aceasta şi de ce au luat o asemenea decizie fără să-i consulte şi pe ei.