Protest la Ambulanța Gorj: Ne-am săturat de indiferență

Federația Națională Sindicală „Ambulanța” a organizat un protest, miercuri, 10 iunie, începând cu ora 10:00. Deși ambulanţierii s-au aflat în linia întâi în lupta împotriva coronavirusului, aceștia nu beneficiază prin lege de stimulentul de risc, ca restul cadrelor medicale. Astfel, angajații de la Ambulanța Gorj au fost solidari cu colegii lor și au ieșit în curtea instituției medicale pentru a-și exprima nemulțumirile.


Peste 20 de salariații de la Ambulanța Gorj au protestat, miercuri, cu privire la faptul că nu au primit banii promiși de Guvern pentru cei aflați în prima linie, fiind vorba despre sporul de risc. Maria Golumbeanu, vicepreședintele Sindicatului Ambulanța Târgu Jiu, spune că s-a creat o marginalizare și că își doresc și ei sporul Covid, pe care foarte multe cadre medicale îl primesc. De asemenea, un alt motiv de a protesta în fața instituției l-a constituit legea unică de salarizare care le-a diminuat salariul.

”Categoria noastră a fost marginalizată. Alte categorii, de exemplu, medicii de familie, farmaciile, asistenții laboratoarelor de imagistică au fost propuși în completarea ordonanței 43/2020 să primească acest spor COVID, pe când noi a trebuit să demonstrăm prin anumite fișe medicale dacă am transportat un bolnav. Mulți au luat bani și pentru cei suspecți. Și noi am tratat suspecți. Pe de altă parte, Legea unică a salarizării ne-a dezavantajat, ne-a scăzut sporul și salariul. Noi aveam 75% din salariu, iar acum am rămas abia cu 55%”, a declarat Maria Columbeanu.

Mai mult, ambulațierii își doresc și scăderea vârstei de pensionare. ”Ne-am dori ca pensionarea să se facă mai devreme deoarece după o anumită perioadă vârsta este foarte greu să lucrezi în mediul de urgență. Vorbim despre o lege blocată din 2016, am tot încercat să obținem rezultate, dar sperăm ca acum să fie mai multă înțelegere din partea Guvernului. Vârsta de pensionare este de 57 de ani comparativ de 67 de ani care este pentru toată lumea. Personalul este deja supărat pentru că îmbrăcăm acele combinezoane care sunt extrem de inconfortabile și mergem la orice pacient care poate fi suspect”, a mai declarat Golumbeanu.

Activitatea Ambulanței nu a fost afectată de acest protest.
”Activitatea instituției nu este afectată. Ne desfășurăm în mod normal activitatea de urgență. Protestul este în toată țara și susținem președinții de sindicat care sunt la Parlament și protestează acolo”, a mai spus vicepreședintele.
De exemplu, un ambulanțier spune că mereu își face griji când pleacă spre pacient, mai ales că mulți ascund anumite lucruri și nu spun adevărul de unde au venit și cu cine au intrat în contact.
”Este destul de greu. Când ne ducem la un pacient ne spune că nu a intrat în contact cu alții, apoi după câteva minute ne spun adevărul, mulți mint. Nu știm ce găsim la fața locului”, a declarat un ambulanțier.
Participanţii la manifestaţie au purtat echipamentul de lucru, vestă și șapca de protest, mănuși și mască.

Vizualizări: 1,060

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: