Proiect: Şcoala Profesională, redusă la doi ani

Proiectul privind noua lege a educaţiei propus pentru dezbatere vine cu modificări şi în ceea ce priveşte învăţământul profesional. Parlamentarii care au semnat acest proiect de lege propun ca şcolile profesionale să se desfăşoare pe parcursul a doi ani şi nu trei cum este în prezent. De asemenea, admiterea la şcolile profesionale se va face doar prin concurs în baza portofoliului educaţional al elevului. Cadrele didactice din Gorj nu văd cu ochi buni aceste modificări.
Colegiului Economic ”Virgil Madgearu” va avea în anul şcolar 2015-2016 o singură clasă pe învăţământul profesional, specializarea lucrător în comerţ. Directorul Petre Ciungu spune că, în cazul unor specializări mai complexe, elevii nu ar avea ce să înveţe pentru că timpul ar fi prea scurt. ”Cel mai probabil nu va rămâne sub această formă. Nu este tocmai bine gândită, pentru că sunt specializări chiar şi la învăţământul profesional care necesită o mai mare pregătire şi atunci ar fi suficient trei ani, dar sunt şi specializări, cum este la mine, care nu necesită o prea mare pregătire. Oricum va rămâne forma finală, legea nu poate fi aplicată pentru anul şcolar următor pentru că programa este deja făcută”, a spus Petre Ciungu, directorul Colegiului Economic ”Virgil Madgearu”.
Directorii de unităţi şcolare din Gorj agreează totuşi o modificare din acest proiect de lege. Nu vor mai fi înfiinţate specializări care nu se regăsesc în nomenclatorul meseriilor. ”Noi şi în anul şcolar următor pe învăţământul profesional am încercat să pregătim elevii în meserii care au căutare şi cu ajutorul cărora să-şi găsească mai şor un loc de muncă. Acum şi elevii ştiu ce vor şi nu se vor înscrie la specializări care nu le vor fi de folos”, a spus Petre Ciungu, directorul Colegiului Economic.
Şi în prezent unităţile şcolare au încheiat parteneriate cu agenţii economici astfel încât, la finalizarea şcolii profesionale, absolvenţii să fie preluaţi direct pe meserie de angajatori. ”În ceea ce priveşte instituţia noastră de învăţământ, este cunoscut faptul că noi avem o colaborare cu Artego de mai mulţi ani şi în funcţie de ce au ei nevoie, noi creăm specializările. Şi în anul şcolar următor avem o clasă pe chimie organică la învăţământul profesional”, a spus Marius Buzerea, directorul Colegiului Naţional ”Gheorghe Magheru” din Târgu Jiu.
ADMITERE
Elevii de clasa a VIII-a care optează pentru învăţământul profesional de stat cu durata de trei ani începând cu anul şcolar viitor trebuie să ştie că pe 8 iunie 2015 începe înscrierea la secretariatele şcolilor gimnaziale unde sunt elevi. Nu se pot înscrie la şcoala profesională elevii de clasa a VIII-a care sunt în stare de corigenţă sau repetenţie. Elevii trebuie să ştie că pe lângă faptul că vor învăţa o meserie, aceştia vor primi lunar o bursă de 200 de lei din partea statului.
Vizualizări: 160
Distribuie Trimite pe WhatsApp