Proiect european, treabă românească. Zeci de mii de măști și nebulizatoare zac în depozitul școlii. "Vor ajunge la ghenă!"
Mult s-au bucurat edilii din Gorj, în plină pandemie, când au aflat că pot cumpăra echipamente de protecție anti-Covid în școli, dar bucuria s-a spulberat rapid. Banii promiși în 2020 au ajuns după doi ani, iar echipamentele au venit în școli când n-a mai fost nevoie de ele, căci pandemia se terminase.
Doar la Drăguțești, de exemplu, în depozitul școlii zac 15 mii de măști, o tonă de substanțe dezinfectante și 15 nebulizatoare. Toate cumpărate cu bani europeni.
Cererea de finanțare a fost aprobată în 2020, dar banii au venit în urmă cu câteva luni, când nu mai era nevoie de măști de protecție în școli. "Am folosit doar câteva cutii de măşti, în ianuarie, când a fost perioada de gripă. În rest, nu le-am folosit pentru că au venit după ce s-au ridicat restricţiile. Le păstrăm şi sperăm să nu fie nevoie de ele", a spus directorul școlii, Cristian Florea.
"Era în perioada când au murit foarte mulţi oameni, copiii erau izolaţi acasă. nu mai făceam şcoală. am făcut acest proiect european pentru măşti, nebulizatoare, solvenţi sau ce naiba mai erau de spălat pe jos, dezinfectanţi, dar din păcate, acest proiect s-a realizat după doi ani. Când s-a terminat pandemia, au apărut produsele", a spus primarul din Drăguțești, Ion Popescu, într-un interviu pentru Antena 1.
Primăria spune că n-a mai putut renunţa la proiect pentru că era deja semnat. Acum echipamentele nici nu pot fi donate, de exemplu, spitalelor care le-ar putea folosi şi riscă să ajungă la gunoi.
"Pentru ce Dumnezeu ne-au trimis după doi ani de zile toate aceste materiale? Eu cred că vor fi aruncate, deci banii aceştia au fost aruncaţi. Încă o treabă pur românească care va ajunge la ghenă", a mai spus edilul din Drăguțești.